Det er nå rørleggeren må slå til!
Vi har samlet seks strømsparetips du som rørlegger kan foreslå for kundene neste gang du snakker med dem – eller bruke i egen bolig.
1. Armatur som reduser vannforbruket
I private hjem er dusjen den store våte ulven, mens i offentlige bygninger er det i kranene på fellestoalettene vannet – og regninga – renne av gårde.
Kraner med integrert funksjon for lav vannmengde og temperaturlås kan kutte forbruket av varmtvann med opptil 50 % i offentlige bygninger. Tilsvarende kan vannforbruket i boliger reduseres med opptil 50 % ved å installere vannbesparende termostater og dusjhoder med lav vannmengde.
2. Installer EcoSmart-systemer
Visste du at de fleste dusjssystemene til produsenten Hansgrohe fås i en EcoSmart-variant? Sammenlignet med dusjsystemet Showepope, som bruker ca. 15 liter vann i minuttet, bruker EcoSmart-varianten 8,5 liter per minutt.
Med en gjennomsnittlig dusjtid på fem minutter sparer du litt over 32 liter vann – og med fire personer i husstanden som dusjer daglig blir det 130 liter varmtvann hver dag! Hansgrohe bruker også teknologien AirPower, i kombinasjon med EcoSmart-variantene. Teknologien gjør at vannet berikes med luft, slik at vanndråpene blir store og myke – og man merker ikke at dusjen bruker mindre vann.
3. Bytt varmtvannsbereder
Energieffektive måter å varme opp vann har tatt markedet med storm den siste tiden. En av produsentene som står i spissen for utviklingen er OSO, som er markedsledende på varmtvannsberedere.
Nylig kom revolusjonen OSO Charge – en smartenhet som kan ettermonteres på flere OSO-beredere. OSO Charge kan også monteres sammen med for eksempel en ny OSO SX-bereder, som varmer opp vannet dobbelt så raskt som tilsvarende beredere, uten å benytte mer strøm.
4. Monter temperaturstyring på varmeanlegget
De fleste ønsker en temperatur mellom 20 og 24 grader i rommet vi oppholder oss – men rom brukes ofte til forskjellige tidspunkt. Om morgenen er det gjerne bad og kjøkken som er i bruk, og da trenger ikke andre rom å holde en like høy temperatur. Et enkelt sparetips er derfor å differensiere temperaturen etter hvilke rom enn oppholder seg i. Med god romstyring kan kundene redusere strømforbruket opp mot 20 %.
Et annet godt tips er å installere lavtbyggende gulvvarmesystemer fra Roth, sammen med styringssystemet Softline. Softline ble videreutviklet og relansert tidligere i år, og er perfekt til individuell regulering av varme og kjøling i bygg.
Med et lavtbyggende gulvsystem kan temperaturen i gulvet raskt reguleres på en energieffektiv måte, eksempelvis ved dag-/nattsenking. Et slikt «raskt gulv» varmes raskt opp igjen etter noen timer med redusert varme og sparte energikostnader for boligeier.
5. Rens varmeanlegget
Kan forbrukeren av vannbårent varmeanlegg ha dårlig effekt? Årsaken til det kan være korrosjon, avleiringer eller bakterievekst i systemvannet – eller en kombinasjon av alle. Dette øker oppvarmingskostnadene og kan i verste fall gjøre garantien på varmepumpen ugyldig.
Et enkelt tips som forebygger forurensing i systemvannet er å bruke et rensemiddel, for eksempel Fernox fra Cimberio. Rens gjerne anlegget om sommeren når systemet ikke er i bruk!
6. Monter luft-luft varmepumpe
Mange boliger har kun el.oppvarming eller vedfyring, men priser på ved er også høy – som sannsynligvis vil øke enda mer mot vinteren, ser mange etter alternative oppvarmingsløsninger. En luft-luft-varmepumpe er ofte 5 ganger mer effektiv enn annen elektrisk oppvarming og vil bidra til å redusere strømutgiftene for oppvarming drastisk. Varmepumpen distribuerer også varmen mer effektivt enn en vedovn.
I dag nedbetales en luft-luft-installasjon på ca. tre år, som er langt kortere tid enn før. Bosch er et av de markedsledende merkene på varmepumper i Norge, og Ahlsell har valg dem som sin prioriterte leverandør.