Ett kontrollspørsmål hjelper deg ofte til svaret: Hvordan sikrer jeg at brannmannskapet får utført påkobling effektivt?
— Hva som gir den mest effektive påkoblingen og beste tilgangen til slokkevann, avhenger av området vannuttaket står i, forklarer Kristian Drolsum i Ulefos.
— TEK17 stiller krav til tilgang på minst 50 liter slokkevann i sekundet, fordelt på to uttak i bynære strøk, mens det i områder med småhusbebyggelse er krav om 20 liter i sekundet. Kommunene må være klar over dette under planlegging, slik at de dimensjonerer rørledningsnettet etter kravet i TEK17, fortsetter Drolsum, som har hørt om tilfeller hvor brannmannskapene ikke fikk nok vann grunnet underdimensjonert ledningsnett.
Han minner også om slokkeuttaket skal plasseres innenfor 25-50 meter fra inngangen til hovedangrepsveien.
Ta hensyn til årstidene i Norge
Når hvert sekund teller, anbefaler Drolsum brannhydranter. Det er en pålitelig løsning for rask tilgang på slokkevann, og er spesielt godt egnet i sentrumskjernen.
Brannhydranter er også en klar anbefaling fra Ahlsells Bjørn Markeng.
— Hvilket av de to alternativene kommunene foretrekker, går litt i sykluser, slik som andre trender. Personlig anbefaler jeg brannhydrant, fordi den letter adkomsten for brannvesenet siden den står på bakken. Det er blant annet en fordel om vinteren, siden hydrantene er godt synlige og raskt kan betjenes. Brannventiler er ikke like synlige og tilgjengelige fordi de er montert nede i kum – og på vinteren er kumlokkene ofte begravd under is og snø.
Brannhydranter sikrer i tillegg riktig arbeidshøyde for brannmannskapet, slik at HMS ivaretas.
Frostsikker brannhydrant
Ulefos sin Esco brannhydrant er en kjent gjenstand i mange bybilder. Den er også frostsikker, som er viktig i kalde norske vintermåneder.
— Den er frostsikker og har to uttak. Det er mulig å låse kapsellokkene når hovedventilen er stengt. Når hovedventilen er stengt, dreneres hydranten automatisk, utdyper Drolsum.
Trafikksikker og slitesterk
Esco brannhydrant, som er lagerført hos Ahlsell i to utgaver, må plasseres slik at faren for påkjørsel reduseres. Men – skulle uhellet først skje, er brannhydranten fra Ulefos konstruert med en knekkbar løsning.
Du vil altså ikke få en Donald Duck-situasjon, hvor vannet fosser opp av bakken hvis noen kjører på den. Brannhydranten vil fortsatt være stengt – og man kan lett reparere den.
— Statens Vegvesen har tidligere spurt oss om trafikksikkerhet i møte med brannhydranter. Vi har laget den slik at den «knekker» og bøyer seg ved påkjørsel. Det blir mindre farlig for bilistene, og med mindre farten er ekstremt høy, kan brannhydranten enkelt monteres på plass igjen. Kommunen trenger ikke kjøpe en ny, sier Drolsum.
Brannventil i brannkum
Den klassiske brannhydranten gir en del fordeler og oppfyller alle krav – så, når egner brannventil i kum seg?
— Brannventil i kum kobles til den øvrige armaturen i kummen, og må gi brannvesenet mulighet til å koble på brannslange på bakkenivå med brannstender. Dette alternativet egner seg best i utkanten av bykjernen, hvor spredningsfaren er mindre.
Brannkum må være tydelig markert, slik at brannmannskapet raskt finner den. I tillegg er det viktig at kommunen holder kumlokket fritt for snø og is i vintermånedene.
— Et minimum er skiltmarkering på stolper eller fasade. I tillegg kan kumlokk med farget pakning bidra til at brannvesenet raskere identifiserer riktig kum, avslutter Drolsum.