Bjørn Hansen, salgsingeniør i Frico, forteller om en jungel av terrassevarmermodeller og- fabrikater. Han er opptatt av at håndverkere må levere bedre kvalitet enn det folk selv får kjøpt i ulike «billigbutikker».
– Det vi leverer til Ahlsell, er noe helt annet enn mesteparten av det du får kjøpt direkte.
Fagfolk er bra folk
Hansen leverer utelukkende til grossister, men selv om også industri og næring er sluttkunder, tror han de fleste terrassevarmerne ender opp hos folk flest.
– Det er nok mest i blokker, rekkehus og eneboliger. Sluttkunden setter pris på å få varer fra anerkjente leverandører. Det er fagfolk som står bak, og en fagmann som setter opp. Det er noe annet enn noe du har satt opp selv, som ruster. Dessuten har du bedre garantier.
Hansen har et klart bilde av hvordan en god terrassevarmer skal være:
– Den skal ikke ruste, gå fort i stykker eller bli stygg. Den må vare. Dessuten må den heller ikke varme for mye. Carboninfra-modellene våre er ikke bare solide, men du kan styre dem med en app. Via bluetooth, eller en vanlig bryter, kan du regulere både styrke og tid. Da får du akkurat den temperaturen du vil ha, sier han.
Lite lys, mykje varme
Hansen forklarer at fordelen med infrarød strålevarme er at den kun varmer det den treffer. Du varmer altså ikke opp lufta rundt, og Carboninfra-varmerne blir lite påvirket av vind.
– Den varmer ting, bordet og deg. Du får altså varmen akkurat dit hvor du vil ha den. Problemet er at mange av disse infravarmerne også kommer med et intenst, rødrosa lys. Det ser du ofte ute på restauranter, for eksempel. Der kan du kanskje tåle det, men hjemme i en krok, med levende lys, vil de fleste helst unngå det, sier han.
Det gjør du med Fricos Carboninfra-varmere, som kommer i to modeller: 1150 og 1750W.
– Disse kommer med et karbonlag utenpå varmerøret. Det sprer varmen bedre, og du får en «mykere» varme. I tillegg reduseres det voldsomme lyset. Her får du altså i pose og sekk.
Sjekk effektbehovet
Hvilken av de to modellene du bør velge, kommer an på effektbehovet.
– Det handler til syvende og sist om hvor høyt du skal eller kan montere terrassevarmeren. Men merk at den kraftigste av dem er ganske mye kraftigere uten å være særlig mye større. Drøye 17 centimeter mer i lengden gir 600 watt ekstra. Så du får mer energi og varme per størrelsesenhet, sier han.
Stilren og enkel å montere
Geir Helge Busch, Ahlsells salgssjef for elektro i Oslo og Akershus, er fornøyd med å kunne levere disse varmerne til markedet.
– Den tåler vær og vind, leverer god varme og lite plagsomt lys. Men Fricos Carboninfra-varmere er også enkle å montere. De kommer med en festebøyle du skrur fast med en skrue og klemmer på. Det sparer tid, sier han.
I tillegg påpeker salgssjefen at dette er varmere som ser bra ut. Det opplever Busch som stadig viktigere for folk flest:
– Den er stilren, pen og henger fint på veggen. Vi ser jo at lys og varme i større grad enn før er blitt designobjekter.