— Markedet bestemmer hvilke løsninger som er ettertraktet. Med tiden kommer nye materialer, metoder og behov, og i vår organisasjon har vi en sterk kultur for å kontinuerlig forbedre leveransen og produktene våre, innleder Wilhelmsen.
Å hindre fuktopptak bevarer isolasjonsevnen
Tidligere produserte Sundolitt drensplater i både EPS og XPS, men har etter markedets ønsker gått over til å satse på kun XPS til dette bruksområdet.
— XPS og EPS er to svært beslektede produkter, men XPS har litt andre egenskaper på grunn av produksjonsmetoden. Platen har blant annet nesten ikke noe fuktopptak og har høyere trykkstyrke enn EPS, noe som gjør platen godt egnet til isolasjon og drenering, forklarer Wilhelmsen.
At drensplaten nesten ikke har fuktopptak er en svært stor fordel fordi det bevarer isolasjonsevnen.
— Blir platen fuktig mister den også noe av evnen til å isolere kjellermuren. Derfor har vi lagt stor vekt på fuktopptaket for produktet – slik sikrer vi at platen alltid både isolerer og drenerer.

Øye for detaljer
På Sundolitts fabrikk på Skedsmo er ingenting overlatt til tilfeldighetene når XPS-platene produseres.
— Vi er veldig nøye på detaljene. Rillene i drensplaten skal stemme overens også når du monterer flere i høyden, og vi har strenge kvalitetskrav som sikrer at platene blir like hver gang de produseres. Vi bruker mye energi på å passe på detaljene for å sikre at kundene får et kvalitetsprodukt hver gang de kjøper XPS hos oss, sier Wilhelmsen.
Dette får Wilhelmsen spørsmål om
I tillegg til å ha ansvar for produktene sitter Wilhelmsen ofte på kundeservice og svarer på tekniske spørsmål som dukker opp. Der blir han kontaktet av mange ulike grupper, som for eksempel arkitekter og konsulenter som spør om råd.
— Jeg får ofte spørsmål om hvor tykk plate man må ha for å oppnå riktig u-verdi i veggen og plassering av isolasjon i veggen. Der følger vi SINTEF sine anbefalinger om at mesteparten av isolasjonen skal ligge utenfor veggen. Mange kjellermurer har en isolasjonstykkelse på ca. 20 centimeter i dag for å oppnå U-verdi kravet, og da burde minimum 10 cm av isolasjonen ligge på utsiden av murveggen for å hindre kondensproblemer.
I tillegg er det mange som ringer inn spørsmål angående trykkstyrken til XPS-platene.
— XPS Drensplate har en trykkstyrke som tillater høy tilfylling av masser inntil veggene, opp til 8-10 m. Dette gir også trygghet for at platene beholder full isolasjonsevne og ikke blir sammenpresset mot murveggen, sier Wilhelmsen.

Med og uten duk
XPS drensplate fås både ferdig bekledd med duk - og uten duk for den som foretrekker å legge den selv. Duken holder rillene i platen åpne og mottagelig for overflatevann, som transporteres ned til eiendommens øvrige dreneringssystem.
— Rillene med fiberduk over sikrer at vannet dreneres selv om vegetasjonen vokser helt inntil bygget. Vi anbefaler både eksisterende bygg uten drensplater og nybygg å bruke XPS – drensplatene gir nytt liv i kjellere uten utvendig isolering og kan øke beboelige arealer i hjemmet, avslutter Wilhelmsen.