Oppvarming. Komfyr. Oppvaskmaskin. Varmtvannstank og gulvvarme. Vaskemaskin og tørketrommel. Og sist men overhodet ikke minst, elbilen. Alle disse krever hundrevis av kilowattimer fra den norske gjennomsnittshusstanden hver eneste uke.
Effektstopp og effekttopp
Nå som effekttoppene snart skal merkes på strømregninga er det om å gjøre å finne måter å jevne ut strømforbruket man har i løpet av døgnet, slik at flest mulig av de mest effektkrevende jobbene kan gjøres når strømmen er billigst. I tillegg gjør inntoget av ny og energikrevende teknologi som elbilladere at mange ikke har tilgang til den effekten de trenger.
– Apparatene bruker ikke nødvendigvis mer strøm enn tidligere, men de krever høyere effekt. En induksjonsovn er mer effektiv siden den koker opp vannet raskere. Samtidig krever den mer effekt fra nettet enn en eldre komfyr på den korte tiden det tar å koke opp vannet, forklarer administrerende direktør Jon Helsingeng i Eaton.
- Elektrikeren må vite hvordan man installerer og kjøper energilagring, hvordan disse eventuelt skal kobles sammen med solcelle-paneler og hvordan energistyring fungerer som en del av et smarthus.
Boligfelt og borettslag
Det er ikke bare i den enkelte husholdningen problemene begynner å melde seg.
– Elektrikeren kan ganske enkelt levere større inntakskabel til et hus som trenger tilgang til flere kilowatt. Men om flere og flere i boligfeltet gjør det samme, forflytter problemet seg til trafokiosken. Da kan vi havne i en situasjon der bileieren får tilgang til en mindre bit av effektkaken og i verste fall bruker opp mot en uke på å lade opp elbilen sin, eksemplifiserer Helsingeng.
Svaret på denne, og mange andre utfordringer, er smarthusløsninger. Smarthus er det skrevet utfyllende om i mange år. Et noe ubeskrevet blad som kan være vel så viktig for å takle energitoppene er bruk av energilagring.
xCOMFORT: Eatons smarthusløsning, xComfort, kan styre alt av elektrisitet i huset.
Energilagring
Problemstillingen er relativt enkel.
Forbrukerne i Norge bruker mest energi om morgenen og om kvelden og det oppstår effekttopper i huset og i distribusjonsnettet.
I tillegg produserer mange fornybar energi fra kilder som solcelle-paneler. De gir mest energi på dagen, når strømbrukeren er borte fra boligen sin og ikke får nyttegjort seg av energien de får levert. Ved å lagre energien fra solcellepaneler, eller energi samlet fra strømnettet på tider av døgnet med fordelaktige priser, kan man for alvor både bøte på energi- og økonomi-regnskapet i boligen.
I en tid der økt belastning i verste fall kan føre til brudd på strømnettet kan lagret energi også fungere som en nødstrømskilde.
Eaton tidlig på banen
Eaton lanserer nå energilagring som en del av sin smarthus-satsing.
Eksperter spår at behovet for å lade elbilen vil være utløsende for at norske husstander investerer i energilagring. Eaton har fått med seg dette og lanserer derfor sin serie for energilagring, xStorage, til de store markedene for elbil i Europa, Tyskland, Storbritannia og Norge.
xCHARGEIN: Eatons ladestasjon xChargeIn består av fire forskjellige serier, A, X, M og S, med forskjellige bruksområder, fra enkel veggmontering til privat bruk via installasjon av ladestasjoner hos bedrifter til bruk i næringsbygg som offentlige parkeringsplasser.
Voksende etterspørsel
– Etterspørselen etter produkter til elbil-lading har vokst mye den siste tiden. Dette er produkter som kommer for alvor i tiden fremover, forklarer Magne Erik Sagvold i Ahlsell.
Helsingeng i Eaton mener norske elektrikere står ovenfor store muligheter i markedet – og håper de bruker tiden fremover på å øke kompetansen sin på slike løsninger.
– For å få disse oppdragene må elektrikeren vite hvordan man installerer og kjøper energilagring, hvordan disse eventuelt skal kobles sammen med solcelle-paneler og hvordan energistyring fungerer som en del av et smarthus.
Tiden er nå
Magne Erik Sagvold i Ahlsell sier at fremtidens teknologi må selges inn nå.
– Det må både selges inn løsninger som forbrukeren har bruk for i dag, og samtidig løsninger de har bruk for i fremtiden. Vanlige folk har allerede begynt å lese seg opp og da må vi som er fagfolk være på hugget for å ha enda høyere kompetanse.
Selv om mange sluttbrukere har begynt å lese seg opp – finnes det også de som trenger mange gode råd og løsningsforslag. Helsingeng i Eaton forteller om hus- og leilighetseiere som først kjøper seg elbil, for så å oppdage at de ikke har tilgang til den effekten de trenger. Da blir gode råd dyre – og god butikk for de elektrikerne som har kompetansen på plass.
xSTORAGE: Eaton lanserer nå energilagring som en del av sin smarthus-satsing. xStorage en serie til de store markedene for elbil i Europa, Tyskland, Storbritannia og Norge.
Smarthus - En helhet
Det er enkelt å se for seg hvordan energilagring kan bli en helt naturlig del av morgendagens smarthus.
Eatons smarthusløsning, xComfort, kan styre alt av elektrisitet i huset. Om induksjonsovnen skrus på, kan varmtvannsberederen skrus av i samme tidsrom for å unngå energitoppen. Når alle har lagt seg for å sove kan temperaturen stilles ned og elbil-ladingen begynne – enten fra det vanlige strømnettet eller fra egen energilagring.
Det samme gjelder selvsagt når man er på jobb, er bortreist for helga eller av andre grunner har lavere energibehov.
Voksende trend
I følge elbil.no vil 45% av alle nye biler kjøpt i Norge være en elbil i 2018. Det betyr at behovet for ladekapasitet, og dermed energilagring og strømstyring, kommer til å øke med stormskritt i tiden fremover.
Ahlsell sentral i satsingen
Løsningene for strømstyring, energilagring og elbil-lading blir å finne i Ahlsells utsalg i tiden fremover.
– Ahlsell er helprofesjonelle på dette og har en god interaksjon med installatørene. De er et viktig ledd i vår satsing for distribusjon av fysiske produkter i Norge, i tillegg til spredningen av kunnskap og rådgivning, avslutter Helsingeng.