Derfor har Ahlsell har et bredt utvalg av grunnmursprodukter som hindrer fukt og tåler årevis med høy belastning. Belastningen kommer hovedsakelig fra miljøet i form av nedbør og smeltevann, samt som press fra terrenget rundt grunnmuren.
Tørr vegg
- Fuktisolasjon av grunnmur, handler om å holde veggen tørr – rett og slett ved å hindre at vann og fukt kommer i kontakt med muren, sier salgssjef for VA i Ahlsell region Nord, Rune Kristiansen.
Fordi betong har kapillære egenskaper, suger den til seg vann. Det kan gi uønskede konsekvenser som fuktige kjellergulv og vegger. Det kan resultere i vann- og frostskader.
Energibesparende
Fuktisolasjonsmatter gir god beskyttelse mot fukt på kjellervegger og grunnmur.
- Et godt tips til de som jobber med rehabilitering, er at isolasjon lagt på yttersiden av grunnmuren gir en økt U-verdi. Enten muren består av Leca eller betong, bør den alltid isoleres, forklarer VA-eksperten.
U-verdi er også kjent som varmegjennomgangskoeffisient, og brukes som mål for varmeisolerende evne. Isolasjon øker denne verdien og prismessig er grunnmursplater en rimelig investering sammenlignet med avkastningen.
- Grunnmursisolasjon er sånn sett også et energibesparende tiltak, fordi det påvirker boligens energiklasse og dermed også verdi, utdyper Kristiansen.
- Det er rett og slett bransjekutyme at dette skal på plass og er pålagt etter TEK 17. På nybygg legger man gjerne grus eller annen frostsikkermasse utenpå platene igjen.
På bildet til høyre: Rune Kristiansen, salgssjef for VA i Ahlsell region Nord.
Allsidige matter og plater
Grunnmursisolasjonen kommer i flere ulike versjoner. Som ferdige plater i form av Jackofoam sine XPS-plater og EPS-plater fra Thermodren.
Ahlsell har også Sundolitt ferdige byggsystem, som er formstøpte elementer som benyttes til grunnmur og vegger. De svært allsidige Primo- og Fonda-grunnmursplatene kan i tillegg benyttes på betonggulv.
- Disse kommer på rull. Det gjør dem enkle å legge. Polyetyelen-produkter har høy strekk- og trykkstyrke, og kryssmønsteret i Fonda-platen gjør at den er enkel å brette rundt hjørner. De kan også benyttes rett på betonggulv, til isolering mellom gulvet og for eksempel parkett eller laminat, forklarer han.
På torvtak er platene også et godt alternativ. Med en protanduk under, både hindrer de fukt inn mot undertaket, samtidig som knottene i «knasteplasten» sikrer luftgjennomstrømning og holder torven på plass. Platene festes med Icopal spikerbrikker.
Best utvendig
Man kan fuktisolere både på innsiden og utsiden av grunnmuren. Å kun isolere på innsiden av vegger er ofte den billigste løsningen, men medfører risiko for fuktproblemer.
Ifølge Sintef Byggforsk, er imidlertid den mest hensiktsmessige løsningen at man graver opp og plasserer isolasjonsmattene på utsiden av grunnmuren. Forskningen viser også at veggen bør ha diffusjonsåpen isolasjon på begge sider, altså isolasjon uten dampsperre.
I tillegg til et isolerende lag med luft mot veggen, anbefaler eksperten også kantlister.
- Ved å først pusse til betongen for at kantlisten skal passe på toppen, og så legge dem på – får man et ekstra lag med beskyttelse, og unngår at vannet kommer til og renner inn bak platene. Kantlistene er også enkle å både montere og feste, forklarer han.
Led vekk vannet
En nesten like viktig faktor som å stoppe vannet fra å trenge inn, er å lede det vekk fra bygget. Her har Ahlsell sin nettbutikk et bredt utvalg husdrenskummer og brønner tilpasset grunnmursarbeid.
- Når drenering og lufting er på plass, får grunnmuren mulighet til å tørke fra innsiden og ut. Noe som vil resultere i en tørrere og varmere yttervegg.
Ahlsell sine grunnmursprodukter er Sintef-godkjente og oppfyller kravene i TEK 17.
I nettbutikken finner du alt du trenger for å forhindre vann og fukt i både kjeller, vinduer og vegger.