Den hemmelige ingrediensen i Furnes’ PREMIUM-lokk er en slissepakning som gjør at når du trykker lokket på plass i rammen, blir den helt tett. Det betyr at du slipper klapring og slamring når biler kjører over. En effekt Kjell Jonny Wist, lagersjef VA i Tromsø kommune, kan bekrefte:
— Disse lokkene sitter virkelig helt fast i rammen, og de ligger mye bedre enn standardlokkene vi brukte før. At de låser seg på plass, gjør også at de holder mye lenger, sier Wist.
I forkant
Og for en lagersjef er det naturligvis mer enn kvaliteten på produktene som er viktig. Minst like essensielt er det at varene faktisk er tilgjengelige når han trenger dem.
— Her har samarbeidet med Ahlsell i Tromsø og Furnes vært veldig bra. Leveringsdyktigheten har vært helt på topp hele veien, sier Wist fornøyd.
At samarbeidet flyter godt, er ingen tilfeldighet. Lasse Nyvold, VA-selger i Ahlsell, forklarer at leveringsdyktighet handler om å være i forkant.
— Jeg tar gjerne en telefon til kommunen for å høre om de har noen planlagte prosjekter rett etter ferier, og jeg passer på å alltid sjekke lagerbeholdningen før helligdager og lignende. På den måten er vi i forkant dersom kommunen har behov for mer enn vi har lagerført.
Vil lede an
Men det er enda et lodd på innkjøpernes vektskål – et lodd som blir stadig tyngre; miljø. Flere anbud stiller i dag krav til at leverandører har miljødeklarasjoner på produktene sine, og det er grunn til å tro at dette vil bli vanligere. Også i denne utviklingen ønsker Furnes Jernstøperi å lede an.
— Vi var aller først ute med EPD på støpejern. For oss er dette viktig fordi resirkulering er det vi faktisk driver med. Det vi tross alt gjør, er å skape kvalitetsprodukter ut av skrapjern. Sirkulær tankegang har alltid vært en del av vår forretningsmodell, sier Vestby i Furnes.
Hittil har Furnes fått på plass EPD-er for to jernkvaliteter, hvor den ene viser at de har markedets laveste miljøprofil på seigjern. Dersom en innkjøper skulle lure på hvilket miljøavtrykk et klaprefritt PREMIUM-kumlokk fra Furnes har, er det enkelt å finne ut.
— Begge EPD-ene er laget på bakgrunn av grundige livsløpsanalyser utført av en tredjepart. Noe av det flotte med EPD-er er nettopp at de baserer seg på handling – ikke bare ord. Det er deklarasjoner som er objektive, sammenlignbare, troverdige og adderbare, forklarer han.
Verktøy for å bli bedre
Også Vestby tror at EPD-standarden kommer til å bli mer etterspurt i tiden fremover. Tror og håper.
— Jeg mener man må kunne stille krav til leverandører når det gjelder miljødeklarasjoner. Allerede i dag ser vi at det vektlegges i noen offentlige anbud, men jeg tror vi er i ferd med å gå fra bør til må. Det er et kinderegg som sikrer norsk industri, arbeidskraft og miljøet, sier Vestby og legger til;
— Dessuten er det et nyttig verktøy for å bli enda bedre enn du er i dag. Skal du fortsette å utvikle deg, må du vite hva du har å jobbe videre med.