Komfyrvakt Micro Matic MicroSense
I mange år hadde komfyrvakten verdens mest utakknemlige jobb. Den reddet liv – og alt den fikk var pepper. Både elektrikere og sluttbrukere kunne bli så varme i toppen at en god komfyrvakt hadde skrudd av strømmen.
– Den tiden er heldigvis forbi. Komfyrvaktene som produseres i dag, er noe helt annet enn de første generasjonene. Og nå har vi tatt det enda et steg videre, sier Ytterdal.
Undervurdert og misforstått
Micro Matic dveler ikke ved fortiden, men produktsjefen gir oss en kort innføring i komfyrvaktens problematiske historie.
– Hovedproblemet var egentlig at Norge var litt tidlig ute. Vi fikk kravene i NEK 400 før produktet i det hele tatt eksisterte. Alle produsentene kastet seg selvsagt på, og det ble laget mye dårlige greier. Det fantes jo ingen norm eller reguleringer, forklarer Ytterdal.
Først i 2015 kom EN 50615, og med det en definisjon på hva en komfyrvakt egentlig var. I mellomtiden hadde den lille rakkeren rukket å få et dårlig rykte.
– Men det var jo først nå det ble laget skikkelige saker. Dagens produkter er laget etter strenge krav, og er blitt mye mer montasje- og brukervennlige. Vi ser allikevel at noen nok tar litt lett på komfyrvakten, sier han.
Komfyrvakten for norske kjøkken
En annen stein i skoen er nemlig at nordmenn er spesielt opptatt av interiør – og særlig fancy kjøkken. Det kan noen ganger gjøre installasjon av komfyrvakt til en nøtt.
– Vi svir av mye penger på kjøkken. Det betyr mye rare løsninger med veggvifter og takvifter og glassvifter som står skrått ut fra veggen. Alt dette skaper utfordringer for en komfyrvakt, selv om alle nå er godt regulert og ikke lenger har de samme barnesykdommene.
Dette har Micro Matic jobbet med å løse i snart 10 år. Resultatet er MicroSense®.
– Nå er det slutt på at produktet du endelig har lært deg, ikke funker når du kommer til et litt mer ukonvensjonelt kjøkken. MicroSense® kan monteres fra 45 til 200 centimeter fra koketopp. Det betyr at det samme produktet kan monteres under vifte, på vegg, og til og med i taket. Det er et helt unikt spenn, forteller Ytterdal.
Umulig å montere feil
I tillegg til den allsidigheten er MicroSense® ifølge Ytterdal uslåelig når det gjelder ren montasjevennlighet.
– Dette er den eneste komfyrvakten i verden med en egen app som hjelper deg under monteringen. Du trykker deg inn og velger keramisk topp, induksjon eller gass, og så veileder den deg. Appen serverer deg både følsomhetsinnstillinger og instruksjoner avhengig av hvor du skal plassere den, forklarer han.
MicroSense® har en infrarød sensor som peker rett fremover. Det vil si at hvis du skal plassere den på vegg, bruker du en enkel brakett for å vinkle den.
– Alt dette får du veiledning om i appen. Du får rett og slett ikke gjort det feil. Det sparer deg masse tid, ekstrarunder og lesing av brukermanualer, og du får alltid rett følsomhet med en gang.
Modell i særklasse
Produktsjefen forteller også at Micro Matic har jobbet hardt for å gjøre komfyrvakten så diskret som mulig.
– MicroSense® får du både i sølv, hvit og sort. Det gir litt alternativer til den som er opptatt av det rent estetiske. Men først og fremst er den bare 11 millimeter tykk. Dette er jo et produkt folk egentlig ikke vil se. Og det gjør du knapt med denne. Ingen andre komfyrvakter er i nærheten av å være så tynn, sier han.
Og på toppen av det er MicroSense® mer enn en slank modell. Den har hjerne også. Komfyrvakten er nemlig selvlærende.
– Ved falske alarmer vil følsomhetsnivået automatisk justere seg selv. Over tid lærer den seg hva som er normal og riktig temperatur for din platetopp. Uansett trenger ikke sluttbrukeren forholde seg til annet enn å trykke på en knapp, sier Ytterdal og avslutter:
– Stort enklere blir det ikke.