VA-avdelingen til Ahlsell Ålesund har stått for leveransen, sammen med Saint-Gobain PAM Norge.
— Rørene fra SG-PAM ga best pris og leveringsbetingelser. I tillegg vet vi at dette er rør med god kvalitet og med alle godkjenninger vi trengte til dette prosjektet, innleder Trond Åge Thomassen, anleggsleder hos entreprenør Aurstad AS, som også kan fortelle at:
— Vår erfaring med legging av SG-PAM sine rør er gode!
Riktig løsning for kritisk infrastruktur
Det er altså velkjente Saint-Gobain PAM som har levert rørene til Emblem-prosjektet. Nesten 600 meter rørgate skal i bakken, hvor hovedrørgata består av 517 meter DN300. I tillegg skal 73 meter DN150 og fire store kummer graves ned.
— Til prosjektet ble det valgt strekkfaste duktile støpejernsrør med PE-belegg. Valget av støpejern gir lang levetid og høy sikkerhet, blant annet på grunn av de mekaniske egenskapene, ringstivheten og diffusjonstettheten, som er så viktig for kritisk infrastruktur – slik som vannledninger, forklarer Knut Stensberg, salgsingeniør hos Saint-Gobain PAM Norge.
— Løsningen er også to-kamret, som betyr at funksjon for å tette og låse rørene er separat. Totalen blir en løsning som tåler store påkjenninger. Ålesund kommune, i samråd med Aurstad, har valgt godt med tanke på lang levetid og høy kvalitet på ledningsnettet.
Vanskelig terreng og grunnforhold
Prosjektet utføres i et område med mye torv og myr. Det har gjort arbeidet utfordrende, samtidig som det stiller store krav til ledningen, som skal ligge i bakken i minst 100 år.
— Det er store og tunge rør som skal ned i bakken. I tillegg er grunnforholdene i området utfordrende. På grunn av det sure miljøet som skapes i torv- og myrområder er rørene levert med et utvendig PE-belegg, som ivaretar krav til levetid og kvalitet – også under de utfordrende grunnforholdene på stedet, forklarer Anette Dalen, salgsansvarlig VA hos Ahlsell Ålesund.
Mellomlagret rør hos Ahlsell
Anette forteller at Ahlsell-avdelingen i Ålesund har bidratt med flere produkter og tjenester til prosjektet i Emblem, deriblant:
- kalkulering av prosjektet,
- bestilling av varer og produkter,
- mellomlagring av bestillingen ved levering fra Frankrike,
- koordinerende arbeid med entreprenør, for å sikre at de riktige produktene er på anleggsplassen til rett tid,
- og kontroll av bestillingen ved levering.
— På større prosjekter slik som dette, bruker vi alltid litt tid på å sjekke produktene ved levering, slik at de ikke blir stående i tre uker frem til de skal brukes, og så er det feil på produktet, forteller Anette, som fortsetter:
— Det blir en form for prosjektledelse, hvor vi følger opp kunde og sjekker hvor langt de har kommet – om de har alt de trenger, og eventuelt henter inn gode priser på varer som dekker nye behov. På dette prosjektet har jeg snakket med kunden mer eller mindre daglig.
Holdt leggekurs for entreprenøren
Før rørene skulle legges i bakken, reiste Knut og kollegaene hans i SG-PAM til Ålesund for å kurse entreprenøren i legging av rørene.
— Vi ønsker alltid å være på anleggsplassen når de første lengdene legges. Det er ikke alltid det går, men vi prøver. Vi tar på oss arbeidsklærne og blir med ned i grøfta – og er tilgjengelige i utførende fase, lover Knut, som forteller at kurset var svært godt mottatt.
— Jeg vil særlig rose Ahlsell og SG-PAM for at de stilte opp og holdt legge- og monteringskurs for denne typen rør. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra de som deltok på kurset. Kurset medfører at de som legger rørene kan gjøre jobben riktig første gangen, avslutter Trond Åge i Aurstad.