– Elektrofaget er det eneste av håndverksfagene som krever autorisasjonsbevis for at du skal kunne få jobbe. På kurset vårt forteller vi hvordan du gjør ting riktig fra starten av og det blir et godt push på veien mot å bli ferdig autorisert elektriker.
Det forteller salgssjef for region Vest i Ahlsell, Einar Stølsbotn.
Han har vært med å utvikle kurset kalt Lærlingskolen, som Ahlsell tilbyr til sine partnerkunder.
Gir et kjempeforsprang
De første kursene er allerede holdt i Bergen, Oslo og Hamar i høst. Kursene skal etter hvert tilbys og holdes for kunder over hele landet.
Det er bedriftene selv som må melde lærlingene på kurset. Stølsbotn mener at ungdommene som deltar får et stort fortrinn i det toårige løpet mot fagbrev.
– Kurset dytter lærlingen et halvt år frem i tid i fagbrevløpet. Ute i bedriften kan lærlinger jobbe sammen med en mer erfaren elektriker, men det er ikke sikkert han eller hun har god tid til å drive opplæring, sier Stølsbotn.
Han legger til:
– Tilbakemeldinger jeg har fått fra deltakerne er at kurset er det råeste de har vært med på og at de aldri har lært så mye i sitt liv. De får god innsikt, kommer kjappere i gang med læretida og gjør mindre feil.
Hold oversikt med tommelfingerregler
I løpet av noen effektive kursdager får lærlingene klar beskjed om hva som forventes av dem. Kurset tar opp verdier, holdninger og gir deltakerne noen kjekke tommelfingerregler.
– Vi forteller for eksempel hvor viktig det er å alltid fylle ut skjema «5 sikre» etter utført jobb. For elektrikerens del er det viktig blant annet for å kunne synliggjøre timeforbruk, og for kunden er seddelen gull verdt å kunne vise frem ved salg, forteller Stølsbotn.
Han viser til at tidsbruk er noe bransjen er opptatt av. Et tips til lærlingene er noe så enkelt som å smøre matpakke istedenfor å måtte dra ut og handle lunsj hver gang. Slik unngår du å «spise» av både bedriftens og kundens tid.
– Må du ut for å kjøpe mat hver dag, varer lunsjen fort en time. Og det blir mange timer i løpet av et år, sier Stølsbotn.
Får møte leverandører
Selv om lærlingene kommer rett fra skolebenken, er det ikke sikkert at skolen har lært dem hva som er siste nytt, ifølge Stølsbotn.
– Skolen behøver ikke alltid å være oppdatert på for eksempel det nyeste innen utstyr og materiell. Som grossist vet vi hva som gjelder – enten det dreier seg om utstyr eller styringssystemer. Vi snakker da om moderne løsninger som bransjen bruker, men som skolene kanskje ikke vet like mye om, sier han.
Mange av Ahlsells leverandører deltar på kurset for å fortelle om sine produkter. Deltakerne får knytte kontakter og vite mer om hvordan bransjen fungerer.
– Som regel tar om lag 10 leverandører turen, sier Stølsbotn.
Lærte tips om hvordan oppføre seg
Elektrikerlærling Erlend Erdal (18) fra Stryn deltok i høst på Lærlingskolen. Han begynte i lære hos Øvreberg Installasjonsforretning i august.
– Det er spennende og kjekt arbeid. Jeg kommer borti mye forskjellig og gjør mange ulike installasjoner, sier Erdal, som hadde stort utbytte av kurset.
– Du lærer noen tips og triks om hvordan du skal oppføre deg. Det er nyttig både for den som nærmer seg fagbrev, men også den som nettopp har begynt som lærling, sier Erdal.
Einar Stølsbotn mener en elektrikerlærling har grunn til å være stolt.
– Som elektriker har du egentlig skutt gullfuglen, og står på et springbrett som gir deg jobbmuligheter innen alt av industri i Norge. Med kurset ønsker vi å skape arbeidere med kompetanse og stolthet for faget de skal inn i.
P.S. I løpet av kort tid lanserer Ahlsell Lærlingskole også for rørleggerlærlinger.