Interesseorganisasjonen Norsk Vann jobber for å sikre gode rammebetingelser, kompetanseutvikling og samhandling i vannbransjen. Rapporten som konkluderte med det enorme investeringsbehovet, ble utarbeidet for Norsk Vann.
— Avløpsnettet må oppgraderes innen 2026. Entreprenørene kommer til å få nok å henge fingrene i, for kommunene får nå et spark bak fra statsforvalteren. Jeg tror det vil komme mange prosjekter på markedet de kommende årene, innleder Breen.
Den største utgiftsposten
Av de 332 milliardene som må investeres i VA-nettet, står ledningsnett for avløp for hele 114 milliarder. I tillegg skal ledningsnett for drikkevann oppgraderes for 81 milliarder, og mange prosessanlegg må byttes ut. Men det er altså ledningsnettet på avløpssiden som står først i køen, da fristene for oppgradering er kortest her – og det er her skoen trykker for myndighetene.
— Norsk Vann har jevnlig gjort analyser på investeringsbehovet for vannbransjen. Det at det nå har økt så mye fra forrige rapport som kom i 2017, handler om at vi nærmer oss fristen satt i avløpsdirektivet hvor det fastslås at nye krav skal oppfylles i 2026. Det er også åpenbart at klimaendringene som har blitt veldig synlige de siste årene, kommer med en betydelig kostnad. Norsk Vann bruker mye tid mot myndighetene for å påse at de gir bransjen et tilstrekkelig godt lovverk for å løse oppgavene, samt at det utdannes nok av det kritiske personellet som trengs.
Dette blir oppdragene
Markedssjef for VA i Ahlsell, Morten Østebø, tror mange av de kommende oppdragene vil omhandle oppgraderinger av renseanlegg og gamle fellesanlegg.
— Det er fremdeles mange kommuner som har fellesanlegg, som nå skal oppgraderes slik at overvannet separeres fra avløpsvannet. En separat løsning er mye mer økonomisk gunstig for kommuneøkonomien, da rensing koster mye penger, forteller han.
I disse tilfellene kan entreprenørene forvente å montere ulike former for fordrøyning, avhengig av hva kommunen velger. Mange renseanlegg må også oppgraderes for å øke kapasiteten.
— Hvis det lekker avløpsvann ut i grunnvann og vassdrag får vi et stort problem, så jeg tror ledninger inn til renseanleggene kan bli aktuelle å skifte ut. Og, når kommunene først skal oppgradere avløpsledninger, tas jo vannledningene samtidig, sier Østebø.
Trenger et innovasjonsprogram
Breen forteller at Norsk Vann jobber for et politisk gjennomslag som vil gi VA-bransjen bedre forutsetninger for å drive innovasjon. Et gjennomslag vil være avgjørende for å utvikle bærekraftige og langvarige løsninger som er tilpasset norsk topografi og klima.
— Mange innovasjoner gjøres i utlandet, hvor trykket på ledningsnettet er annerledes enn i Norge. Jeg opplever at hele bransjen er samstemte i behovet for et nasjonalt innovasjonsprogram, der vi kan utvikle fremtidsrettede løsninger for fremtidige generasjoner.
Et nasjonalt innovasjonsprogram vil redusere den økonomiske risikoen for leverandører og kommuner, som i dag tar innovasjon på selvkost.
Derfor er etterslepet så stort
Et innovasjonsprogram vil bety at flere forsknings- og utviklingsprosjekter kan gjennomføres, og at bransjen kan finne nye metoder for å sikre trygt drikkevann for fremtiden. Ifølge Norsk Vann er mange kommuner allerede godt i gang med å øke investeringene i vann- og avløpsnettet.
— Vi ser at flere har tatt tak allerede, og det er en del virkelig store enkeltprosjekter som drar opp de foreløpige investeringene, blant annet i Oslo kommune, forteller Breen.
Etterslepet som nå må tas igjen, har ikke oppstått fordi ledningsnettet er gammelt – tvert imot er snittalderen bare 34 år.
— 80 % av investeringsbehovet skyldes en naturlig utskifting som er riktig å gjøre nå. For eksempel har vi fått bedre renseteknologi og strengere krav til prosessanleggene. Da må gammel teknologi skiftes ut. I tillegg er klimaendringene en svært underkommunisert faktor som skaper store behov for endringer i hvordan vi legger opp VA-nettet, sier Breen.
Hever kunnskapen hos Ahlsellere
Østebø i Ahlsell anbefaler entreprenørene å være forberedt på å utføre arbeidet.
— Sørg for at du har kunnskapen som trengs, og at du er oppdatert på både regelverket og løsningene som brukes i dag.
For at du skal få hjelp når du ringer Ahlsell, eller er innom butikk, legger de ansatte mye innsats i å selv være oppdatert og ha nødvendig kunnskap.
— Vi skal straks kjøre i gang vår interne fagskole, der vi lærer opp selgerne til å bli enda mer spesialiserte på VA-faget. Fremover skal vi prioritere å heve kunnskapen på de områdene innenfor VA-feltet som nå må oppgraderes, slik at vi kan være mer behjelpelige for kundene våre, sier Østebø.
Ønsker ditt firma opplæring eller kurs? Ta gjerne kontakt med Ahlsell – vi deler med glede kunnskap fra fagskolen med deg!