Vi starter denne historien med å hoppe noen år tilbake i tid, hvor statisk elektrisitet fortsatt var et stort problem for havbruksnæringen. Et problem hvor Ahlsell og Arges kom med løsningen.
- Vi er veldig stolt over å ha vært med å eleminere dette utfordrende problemet. Sammen med Arges har vi levert over 4 millioner meter med antistatiske fôrslanger, forteller KAM for havbruk, Torbjørn Johnsenm som kan opplyse om at løsningen ble så bra at det etter noen år det innført som et pålegg fra Arbeidstilsynet.
Nye utfordringer dukket opp
Etter at slangene hadde vært i bruk i en periode fikk imidlertid Torbjørn og resten av havbruksteamet tilbakemeldinger om tidlig slitasje. Kvaliteten på slangene var ikke den samme som røkterne tidligere hadde erfart med gamle ikke-antistatiske fôrslanger. På enkelte anlegg kunne man bruke slangen i en generasjon, mens andre anlegg kunne få hull i slangene etter bare noen måneder.
- Allerede tilbake i 2015 startet vi jobben med å videreutvikle slangen. Vi fokuserte på to ting; kraftigere slange og riktig innstillig på kjøreparameterne. Det siste ga noe effekt - rett hastighet gir mindre slitasje, men problemene fortsatte også i 2016 og 2017.
Torbjørn forteller at Arges i hele denne perioden testet ut og analyserte forskjellige typer råstoff - både her i Norge og på laboratorier i Finland, Sveits og USA. Men det store gjennombruddet uteble.
Men så...
I 2018 ble det igangsatt et nytt prosjekt sammen med Innovasjon Norge og Norner, som er et forsknings- og teknologisenter for plastindustrien. Etter kort tid ble det endelig gjort et stort gjennombrudd i testresultatene!
- Sammen med Norner som er ekspert på plastråstoff, kom vi frem til ett som er ekstremt slitesterkt. Og i november 2018 startet vi derfor opp med produksjon av en helt ny antistatisk fôrslange med et råstoff som var ekstremt slitesterkt mot langsgående fôrslitasje. Fôrslangen fikk navnet Arges HEX, og etter mange år med utfordringer på slitasje, har vi endelig løst dette problemet!
Fokus på miljø
De siste årene har det vært stor oppmerksomhet rundt fotavtrykket til oppdrettsnæringen. Særlig bruk av plastmaterialer i marine miljø har fått et kritisk søkelys på seg. Torbjørn forteller at både Arges og Ahlsell ønsker å bidra til mindre plast i havet, og at man med denne ekstremt kraftige fôrslangen bidrar til akkurat det.
- Men vi ønsket å gjøre enda mer for miljøet, derfor er vi glad for at Arges nå har investert i nye maskiner, for å kunne resirkulere fôrslanger og andre plastmaterialer fra havbruksnæringen, sier havbruksKAMen vår, som oppfordrer kundene våre til å merke fôrslangene med firma og lokalitetens navn, så dersom slangene skulle havne på avveie i naturen, er det lett å finne tilbake til eieren. Merking av slanger er dessuten noe vi tilbyr gratis.
– Mye havbruksmateriell sendes ut av landet eller forbrennes - noe havner på fyllinga og noe havner dessverre i sjøen. Vi bestemte oss derfor for å gjøre noe aktivt for å forhindre at det skjer, sier daglig leder i Arges AS, Bjørnar Bull.
Gjenvinningsprosessen begynner med at slangene hentes hos oppdrettsanleggene når de ikke lenger kan brukes. Slangene kjøres gjennom en spesiell fliskuttemaskin før vi legger vi dem i en stor sekk ute hos oppdretterne. Deretter frakter vi sekkene til fabrikken og mater materiellet inn i en ny moderne maskin som kutter det i små biter - før det renses og blir til plastgranulat, forklarer han.
- Granulatet er et basisprodukt som kan brukes til å lage helt nye produkter - blant annet trekkerør til havbruksnæringen eller telekommunikasjonsbransjen. Bare fantasien setter grenser for hva plasten kan bli til, sier Bull.
Sirkulær økonomi i praksis
- Vi er stolt av å gå i bresjen for miljøvennlige løsninger innenfor dette området, og vi har utelukkende fått positive reaksjoner fra markedet. Mange selskaper velger nettopp oss fordi vi viser at vi tar miljøet på alvor. Vi må ta vare på havet som er vår viktigste ressurs, sier Torbjørn.
- Dette er sirkulær økonomi i praksis. Vi forhindrer at plast havner i sjøen, vi senker transportutslippene ved å gjenvinne lokalt - og gjør oss selv attraktive for kundene våre, som stadig må levere på strengere miljøkrav, supplerer Bjørnar Bull.