Vi har spurt to EL-eksperter om hvordan norske elektrikere kan etterleve de nye reglene, som vil gjelde all elektrisk oppvarming innendørs i boliger og de aller fleste yrkesbygg.
Vi leser og utvikler – du installerer
Svaret fra de to ekspertene er gledelig.
For heldigvis, når du skal velge og installere termostat til gulvvarmeinstallasjonen, trenger du ikke bekymre deg for den nye forordningen. Sammen med Function har vi gjort lese- og utviklingsjobben for deg.
— Velger du termostat fra Function, er du innenfor regelverket og kan jobbe videre som vanlig. Enkelt og greit, lover Bjørn Richard Hansen, markedssjef EL i Ahlsell Norge.
Flott. Ferdig med det.
Enkelt å dokumentere
De nye kravene må ikke bare følges, de skal selvsagt også dokumenteres. Men også det er en enkel sak, ifølge Aleksander Ødegård, leder løsningsutvikling i Function.
— Mange elektrikere tenker nok at dette er «enda en greie» som må dokumenteres – og det stemmer på en måte. Samtidig, i samsvarserklæringen, regnes termostaten og varmekabel eller folie som ett system. Velger du termostat som er innenfor reglene, er dokumentasjonen i orden, forklarer termostatentusiasten, som legger til at:
— Alt elektrikeren må huske på, er å legge ved dokumentasjonen som medfølger termostaten.
Grei skuring altså, det også.
Dette er kravene i forordningen
For deg som er litt ekstra interessert, er dette kravene i den nye forordningen.
Den nye forordningen (EU 2024/1103) er en av flere nye oppdateringer av EUs Økodesigndirektiv og stiller en rekke krav til energieffektivitet og sirkulærøkonomi.
Det stilles blant annet krav til:
- sesongavhengig energieffektivitet.
- effektforbruket ved av- og hviletilstand.
I tillegg sier forskriften at reservedeler må være tilgjengelig i ti år etter at siste enhet er solgt og må kunne leveres senest ti dager etter at bestillingen er mottatt. Reparasjons- og vedlikeholdsinformasjon må være tilgjengelig.
Det stilles også et par spesifikke krav til termostater, som nå enten må ha døgnur med mange tilleggsfunksjoner, eller ukesur med én tillegsfunksjon. Eksempler på tilleggsfunksjoner er åpent-vindu-funksjon, adaptive sesongtilpasninger og app- og fjernstyring.
Function-termostatene oppfyller krav i forordningen
Alle Function sine termostater oppfyller allerede kravene i den nye forordningen. Hvilken termostat du velger er derfor et spørsmål om kundens krav og ønsker til funksjonalitet – ikke den oppdaterte forordningen.
For uansett hvilken termostat du installerer, vil kunden få store energibesparelser. Dag- eller ukeplan med nattsenking og automatiserte funksjoner kan faktisk redusere kundens energiforbruk til oppvarming med hele 25 %.
Du kan velge mellom både frittstående termostater for vegg- eller skinnemontering og systemtermstater for store og små prosjekter. Hvilken termostat velger du?
Frittstående termostater