Systemet består av Pragma® overvannsrør opp til DN/OD 630, Pragma Infra, som er overvannsrør opp til DN/ID 1400, og Pragma Infra Rørmagasin. I sum: Alt du trenger.
— Pragma fra Pipelife har vært flittig brukt for håndtering av overvann i Norge gjennom flere generasjoner. Pragma Infra er de samme solide rørene, i større dimensjoner og tilpasset et marked i endring, innleder Gaute Hauge, salgssjef VA i Ahlsell Norge.
— Pragma Infra og Pragma Infra Rørmagasin er Pipelife sitt svar på samfunnsutfordringene vi må løse de kommende årene – med stadig mer ekstremvær og overvann som må fjernes på en god, sikker og miljøvennlig måte, sier Bård Moen, produktsjef for VMT i Pipelife Norge.
Dette er Pragma®-rørene
Pragma overvannssystem er en komplett serie dobbelveggede rør og rørdeler i polypropylen (PP), fra de minste til de største dimensjonene.
— Pragma er rør og rørdeler opp til DN/OD 630 mm (utvendig diameter) med felles tilkoblingsmål til andre konvensjonelle rørsystemer. Det er en fordel når du jobber med mindre dimensjoner, og gjerne skal koble sammen med rørdeler og kummer både her og der, sier Bård, som fortsetter;
— Pragma Infra har de eneste sertifiserte dobbeltveggede overvannsrørene (Nordic Poly Mark) på markedet i DN/ID 1000, 1200 og 1400 (innvendig diameter.)
— Dobbeltveggede rør i 1400 mm er på grensen av hva som er teknisk mulig, dersom rørene også skal være sertifisert. Vi er svært stolte av å være eneste leverandør av så store sertifiserte rør.
Billig fordrøyning med Pragma Rørmagasin
Overvann må transporteres bort, men i ekstreme perioder kan det komme for mye vann samtidig for VA-nettet. Da er gode og kostnadseffektive fordrøyningsløsninger viktig.
— Pragma Rørmagasin er egentlig bare Pragma Infra-rørene som bygges sammen, så mange som trengs, med endearrangementer – deriblant ett til innløp og ett til utløp.
— I tillegg kan det monteres sedimenteringsenhet innledningsvis, eller, hvis det er behov, kan du etablere et digert sandfang i forkant av rørene. Mye av forurensingen fra veier og grøfter flyttes med overvann, så gode sandfang er viktig for å begrense forurensingen.
Men hvorfor er solide og prisgunstige overvannsløsninger så viktig?
Våtere, våtere … og våtere
Årets august var den fjerde våteste siden 1900 (NRK). En rekke målestasjoner, fordelt utover hele landet, satte nedbørsrekord. Særlig vått var det på Østlandet, som fremdeles er hardt rammet etter ekstremværet «Hans», med flom, jordskred og store ødeleggelser.
Samtidig melder bransjeorganisasjonen Norsk Vann om et voldsomt vedlikeholdsetterslep på VA-nettet i hele landet. Ifølge estimatene kan de samlede kostnadene for å (a) ordne etterslepet på VA-nettet og (b) sikre liv og eiendom mot store mengder overvann ved fremtidig ekstremvær, komme opp i hele 500 milliarder kroner.
Må graves mye fremover
Hvem som skal ta regningen er fortsatt usikkert. Det som er sikkert, er at det må graves mye i grøftene og veiene våre fremover.
— VA-entreprenørene er på vei inn i en våt gullalder, med enorme muligheter. I praksis må VA-nettet byttes ut og oppgraderes i hele Norge – og arbeidet må påbegynnes nå.
— Med billige og klimavennlige løsninger fra Pipelife, som kan installeres raskt uten for mye tungt maskineri, er det gode muligheter for å vinne anbudene, sier Gaute.
Overvannsrør i fossilfri plast …
Pipelife kan levere alle sine rørsystemer i fossilfri plast.
— Vi må ruste oss mot ekstremværet som vil komme fremover, samtidig som vi forhindrer en forverring av situasjonen. Å bidra til å løse overvannsproblematikken med fossilfrie rør er sånn sett et svært godt tiltak, sier Gaute.
Det kommer også stadig strengere krav til hvordan klima- og bærekraft vektlegges i anbudsrundene – særlig fra offentlig sektor.
— Rørsystemer i polypropylen (PP) – slik som Pragma – og polyetylen (PE) produseres i tilnærmet 100 % fossil plast. Det betyr at reduksjonen i klimagasser er stor, dersom man velger vårt fossilfrie alternativ, forsikrer Bård.
… og i resirkulert plast
Pipelife vil fremover lansere overvannsrør i resirkulert plast.
— I dag står produktstandardene og sertifiseringen med Nordic Poly Mark i veien for at resirkulert plast kan brukes i denne typen overvannsrør – men nå endres standarden. Pipelife, sammen med Ahlsell, har selvsagt disse rørene klare for markedet, så snart standarden er endret, lover både Bård og Gaute.