Kjosås Entreprenør har fått oppdraget med å utføre alt grunnarbeid på tomten som skal bli ny gjenvinningsstasjon. Det inkluderer installasjon av komplett infrastruktur under bakken.
— I anbudsrunden vurderte vi flere løsninger, og valget falt på en totalpakke fra Ahlsell som inkluderer alt vi trenger til prosjektet. Konsulentene til BIR hadde i utgangspunktet prosjektert fordrøyningsanlegget med betongrør, men totalpakken som vant frem inneholder et kassettsystem i PP-plast, forteller assisterende daglig leder i Kjosås Entreprenør, Trond Håkon Olsen.
Påvirker til å bruke plast
Da henvendelsen fra Kjosås Entreprenør kom frem til Turid Gjerde og kollegene i Ahlsell, valgte de å kun prise fordrøyningsmagasinet i plast – ikke betong.
— I VA-sammenheng er plast et mer miljøvennlig alternativ enn betong. Som grossist har vi en påvirkningskraft, og den vil vi bruke til å fremme det som er best for miljøet, entreprenør og byggherre, sier Gjerde i Ahlsell.
Ahlsell har levert en totalpakke med alle komponentene Kjosås Entreprenør trenger til anlegget. Selve fordrøyningsanlegget er det Wavin som produserer.
— Wavin deler vår oppfatning om at plast er den beste løsningen. Vi setter entreprenøren i direkte kontakt med Wavin, slik at entreprenør får den informasjonen som trengs for å ta tilbudet vårt til byggherre.
Rimeligere pris enn alternativet
Olsen i Kjosås Entreprenør er svært fornøyd med å ha fått gjennomslag for å bruke fordrøyningsanlegget AquaCell fra Wavin på prosjektet. AquaCell er et kassettsystem av PP (polypropylen), der én person monterer over 30 kvadratmeter i timen. Totalt sett gir kassettsystemet en rimeligere pris enn et betonganlegg.
— Hittil har betong vært dominerende i installasjon av fordrøyningsanlegg. Det er vanvittig tunge komponenter som skal transporteres til, og håndteres på, byggeplass. Det gir store leveringskostnader, i tillegg til at man trenger en tung maskinpark for å gjennomføre installasjonen. Når man regner inn transport og håndteringskostnadene, blir AquaCell rimeligere i pris enn betong, sier Olsen.
BIR vektet både vedlikeholdskostnader, funksjonalitet og miljøpåvirkning under tilbudsevalueringen.
— Denne løsningen vant frem på alle punkter. Betong er en svært CO2-drivende byggevare, så de totale utslippene fra plastløsningen til Wavin er lavere enn alternativet. I tillegg er det fordelaktig for oss at kassettsystemet er enkelt å montere, uten tungt maskineri, utdyper Olsen.
BIM-teknologi forenkler gravearbeidet
Prosjektet rundt det nye avfallsmottaket har også vært et av pilotprosjektene for Wavins digitale løsninger innen BIM og digitalisering.
BIM-modellen til Aquacell-anlegget ble levert på det som kalles en Open BIM standard IFC – det betyr at modellen er klar til å importeres til maskinstyringen.
— IFC-modellen plottes inn i maskinen til entreprenøren, og deretter graver maskinen selv etter GPS-styring. Dette effektiviserer arbeidet og innebærer at det ikke graves for grunt, for dypt eller feil på noen måte, forklarer Rune Bakke, distriktsleder for VA i Wavin.
Han legger til at teknologien er i rask utvikling, og at Wavin nettopp har begynt å tilby IFC-modellen til sine kunder.
— Vi ønsker hele tiden å gjøre hverdagen enklere for kundene, og derfor satser vi på BIM og modellbasert prosjektgjennomføring. Norske Wavin har en BIM-ingeniør som jobber med digitale løsninger både innen VA og VVS, og hadde ansvaret for å lage IFC-modellen til dette prosjektet. Med utgravingstegningene modellen gir, kan alle ansatte, uavhengig av erfaring, operere gravemaskinen. Det gjør det enklere for entreprenøren, avslutter Bakke.