— For bare et par år siden måtte Førde Sentralsykehus nesten stenge på grunn av flom. Sykehuset ligger mellom to elver som gikk over sine bredder og la store deler av sykehusområdet under vann, innleder Geir Nilsen, Key Account Manager VA hos Grundfos.
Etter storflommen i 2014 vant Grundfos kontrakten for flomsikring av hele sykehusområdet i Førde. I fjor stod anlegget klart; det er installert flomvern i form av både flomvoll og pumpestasjon som sikrer sykehuset mot fremtidige katastrofer.
To tiltak – én løsning
— Løsningen vi har levert er todelt. Ønsket var at pumpeanlegget skulle etableres som «tørt» anlegg. Det vil si at pumpeanlegget kun er vannførende ved flomsituasjoner og eventuelt ved ekstremnedbør. En slik løsning sikrer bedre holdbarhet og lenger levetid for pumpeanlegget, forklarer Nilsen.
De tre hovedpumpene i anlegget har en kapasitet på 1600 liter i sekundet. Pumpestasjonen er i tillegg rustet med en reservepumpe, som en ekstra sikring mot dersom noe går galt med hovedsystemet. Pumpeanlegget er levert med automatikk, slik at pumpene starter automatisk når for høy vannstand oppdages.
— I tillegg til det «tørre» pumpeanlegget er det etablert terskel, altså en flomvoll, som sikrer sykehusområdet mot overvann under både flom- og andre ekstremsituasjoner. Det er bygget voll nord, vest og sør for sykehuset, forteller Nilsen.
— På denne måten trenger ikke pumpene å gå unødig og vi sikrer lengre levetid for anlegget.
Ansvaret ligger hos kommunene – kompetansen hos Grundfos
I store deler av landet håndteres i dag avløpsvann og overvann av det samme ledningsnett. Nilsen er tydelig på at vi er i ferd med å nå et punkt hvor dette ikke lenger er bærekraftig. Oppgradering av dagens ledningsnett er nødvendig i store deler av Norge og det er i den forbindelse også viktig å få skilt ut overvann i separate systemer der dette er mulig.
Hovedproblemet i Førde var elva Jølstra, men problematikken er sentral i store deler av landet.
— Særlig i byer og tettbygde strøk blir flomsikring og gode tiltak mot overvann stadig viktigere. Vi bygger tettere, det blir mer asfalt og flere tak, så overvannet har færre plasser å gjøre av seg. I kombinasjon med mer ekstremvær og lokalt styrtregn gir dette meget vanskelige forhold for eksisterende VA-nett.
Hovedansvaret for gode flomsikringssystemer ligger hos kommuner og offentlige aktører, slik som Helse Førde. Nilsen mener de aller fleste er godt oppdatert på flomsikring, men håper likevel kundene tar med Grundfos tidlig nok i prosessen.
– Det er til syvende og sist vi som sitter på ekspertkompetansen, har kjennskap til hvilke løsninger som finnes og kan veilede offentlige aktører i hvilke tiltak som trengs. Bruk den kompetansen som er tilgjengelig, er den klare oppfordringen fra Nilsen.
Ahlsell stiller med kontakter og lokalkunnskap
Flomsikringssystemet til Førde Sykehus er levert gjennom Ahlsell, som også huket inn den lokale rørleggerbedriften Florø Rør til monteringen.
– Det som er så fint med å samarbeide med en landsdekkende aktør som Ahlsell er at vi kan levere spesialkompetansen på prosjektet, og så stiller de med den logistikk, lokalkunnskap og de nødvendige kontaktene i nærområdet. Vi i Grundfos har dimensjonert og bestilt pumpestasjonen, mens Florø Rør har montert anlegget som ble levert gjennom Ahlsell, sier Nilsen.
Drømmen? Å aldri bruke systemet!
Noe av det Nilsen er mest fornøyd med i Førde er at Grundfos var tidlig inne i prosessen og bidro både i planleggings- og prosjekteringsfasen av prosjektet.
— At Helse Førde ved konsulent Norconsult hentet oss inn helt i starten gjorde at vi kunne bruke kompetansen vår til å planlegge og levere et flomsikringsanlegg som er optimalisert for de forholdene det skal håndtere.
— Drømmen er at vi aldri trenger å finne ut om systemet fungerer. Men realiteten er nok dessverre en annen. Derfor er det så viktig at slike anlegg bygges av kompetente folk med god erfaring – folk som vet hva de holder på med. For når anlegget først trengs så må det fungere.
— Vi har funksjonstestet anlegget godt og resultatene viser at sykehuset og området rundt nå er sikret mot 200 års flommen – sannsynlig vis også 500 års flommen, avslutter Nilsen stolt.
Ta kontakt med din lokale Ahlsell-butikk i dag og sjekk hvilke muligheter som finnes for lokalt samarbeid på dine fremtidige prosjekter!