Da vi møtte Steinar Bakke i Micro Matic til en prat om selskapet som kompetansepartner, ble samtaleemnet raskt hvordan Micro Matic selv – og resten av bransjen – kan gjøre en forskjell for å minske det miljømessige fotavtrykket sitt.
— Elektrikere og ventilasjonsentreprenører må snakke mer sammen. Når vi skal gjøre et nytt eller gammelt bygg så energieffektivt som mulig ser vi at det er smartere at alle jobber sammen. Lys, varme, kjøling og ventilasjon skal fungere hver for seg – men det er enda viktigere at det fungerer godt sammen, innleder Bakke.
— Om elektrikeren og ventilasjonsentreprenøren samarbeider i en tidlig fase av byggingen er det mulig å få til en svært god totalstyring av anlegget. Vi oppfordrer til at også byggherre involveres i tidlig fase når det gjelder styring av bygget.
Bedre samarbeid mellom elektrikere og ventilasjonsentreprenører for å levere bærekraftige løsninger vil ikke bare kunne gi store klimagevinster – det vil kunne gi deg som elektriker store muligheter i markedet. Det blir stilt stadig økende krav til klimavennlige løsninger i både privat og offentlig sektor – og de som er først på ballen vil også få de største mulighetene.
SINTEF har, på oppdrag fra Enova, laget en rapport som viser potensialet for å redusere energibruk i norske næringsbygg. Denne viser at markedspotensialet i 2020 var på 12,5 milliarder kroner.
Samhandling mellom folk og systemer
Samhandlingen handler i stor grad om å enes om et felles styringssystem – der det er tatt høyde for at ventilasjon kommer inn i samme system, i tillegg til lys, varme og solskjerming.
— Vi har lagt til rette for dette i vårt KNX-system – der vi blant annet har integrasjoner mellom Modbus, BACnet/IP og RS232.
Av et totalt strømforbruk i Norge på 136 terrawattimer, viser Bakke til at bygg står for ca. 80 terawattimer. NVE har estimert at det er mulig å kutte opp mot 9 terrawattimer i norske næringsbygg og 4 TWh i boliger. NVE sier videre at de mest lønnsomme tiltakene er «energioppfølging, natt- og helgesenking av temperatur, etterisolering av kaldloft, tiltak på ventilasjon og energieffektivt belysningsutstyr.»
Elektrikeren kan med andre ord, i samarbeid med ventilasjonsarbeiderne, sørge for enorme kutt i landets energibruk.
— Ventilasjon er en av de største bidragsyterne til energiforbruket, så elektrikeren må involvere seg forbi bare varme og lys om de skal bidra til de aller største kuttene. Om lys, varme og ventilasjon ligger i samme system og er behovsstyrt utgjør det en stor miljøforskjell, sier Bakke.
Alle bør involveres tidlig i prosessen
Han oppfordrer elektrikere til å ta kontakt med Ahlsell og Micro Matic i tidlig byggfase, slik at de sammen kan påvirke og samarbeide med ventilasjonsentreprenører og byggherrer.
Mats Evensen er produktsjef for Elektro i Ahlsell og mener Micro Matic involverer seg på riktig måte.
— De oppleves alltid som vært dyktige, og har et bredt produktspekter. Når det kommer til større anlegg, gjerne med høy grad av kompleksitet, er de spesielt gode. Det er dessuten viktig for mange elektrikere å ha en leverandør de kan snakke med om bærekraftige løsninger, sier Evensen.
Evensen sier at mange elektrikere har begynt å skjønne den økonomiske verdien av å tenke grønt.
— De elektrikerne som viser til at de handler hos en grossist som jobber aktivt med å senke klimaavtrykket sitt, og kjøper produkter fra en leverandør som gjør det samme, øker konkurransekraften sin. Der noen elektrikere ser problemer og hindringer, ser andre løsninger og muligheter. Vi har både sortimentet og ekspertisen som trengs for å hjelpe elektrikerne til å gjøre det grønne skiftet svært lønnsomt, sier Evensen.
Ifølge en rapport fra Thema Consulting group, på bestilling fra Nelfo og Elektroforeningen, kan arbeidet med å energieffektivisere landet vårt skape inntil 45 000 årsverk.
Store muligheter i privatmarkedet
Selv om næringsbyggene står for mesteparten av energiforbruket i norske bygg, er private hjem også en merkbar bidragsyter til den totale energibruken i landet. NVE anslår at det kan kuttes rundt 4 terrawattimer i småhus og blokker. Micro Matic har en lang rekke løsninger for privatmarkedet også, men fremhever et produkt som har blitt svært populært de siste årene.
— WiFi-termostatene våre har blitt utrolig populære, og vi ser spesielt en stor vekst i hyttemarkedet. Termostatene lar sluttkunden regulere varmen fra mobilen, uansett hvor de er. Mange har også satt i gang med å gjøre hjemmene sine smarte, og termostaten kan blant annet kobles opp mot Google Home og styres med app. Det er nok mange som tror at man kun kan fjernstyre varmen – men i tillegg kan du jo også se temperaturen i de ulike rommene og justere til det nøyaktige nivået som trengs – hverken mer eller mindre, sier Bakke.
Bevegelsessensorer sparer energi
Bakke har også en forkjærlighet for bevegelsessensorer.
— Etter min mening bør elektrikeren alltid anbefale bevegelsessensorer til kunden. Da er lyset på når rommet brukes, og av når det ikke brukes. Det er ingen grunn til at et rom som ikke er i bruk skal være opplyst uten grunn.
Når det kommer til grønn omstilling har Micro Matic startet med seg selv – og det arbeidet startet for lenge siden.
Feier for egen dør først
I tillegg til å bli Miljøfyrtårn, har de også medlemskap i RENAS og Grønt Punkt. Mange elektrikere har den siste tiden lagt merke til at emballasjen fra Micro Matic har endret seg.
— Vi har tatt vekk plastvinduene i all emballasjen vår, og har i tillegg sørget for at trykket på pakningene ikke er miljøskadelig. Spesielt sluttkundene blir mer og mer opptatt av miljøfotavtrykk, så vår jobb er i stor grad å sørge for at elektrikeren kan vise til at leverandøren de har valgt har tatt grep.
Bakke og kollegene i Micro Matic ser altså lyst på en grønn fremtid som kompetansepartner for elektrikeren.
— Verden har endret seg slik at vi ikke lenger har rene selgere ute – folkene våre er i mye større grad løsningsrådgivere. Alt handler om å finne gode løsninger sammen med kunden. Og gode løsninger er alltid så energieffektive som mulig. Produktene våre er ikke helt annerledes fra alle de andre produsentene av elektronikk – men vår kompetanse som rådgiver og løsningsskaper er helt unik og et stort konkurransefortrinn for oss.