– Denne ovnen er såkalt adaptiv og lærer selv når den må begynne å varme opp for å få temperaturen som er ønskelig i et hjem. Vi kaller den en smart panelovn, sier Terje Øverby.
Han er kategori- og innkjøpssjef for elektro i Ahlsell. Grossisten lanserer nå en ny, prisgunstig panelovn under sin egen merkevare A-collection.
Oppfyller eu-krav til oppvarming
Konvektorovnen oppfyller det nye Ecodesign-direktivet i EU, som sier at panelovner skal ha et sjudagers ukeur – en funksjon som styrer når den står på. Poenget er å unngå unødig energibruk når ingen er hjemme.
A-collection-ovnen oppfyller det skjerpede kravet med sin adaptive oppvarming. Boligeieren velger program etter døgnrytme – og ovnen lærer seg å varme opp til tidspunktet søvnen gnis ut av øynene og senere når dagens tur på jobb er unnagjort. Temperaturen senkes i de periodene ingen er hjemme.
– Termostaten i ovnen finner ut når den må begynne å varme opp for å oppnå temperaturen beboeren ønsker. Bruker den lengre tid enn nødvendig, vil den skjønne at tiden kan reduseres neste gang, sier Øverby.
I helgene tar ukeuret høyde for at folk står opp senere, og panelovnen utsetter derfor oppvarmingen.
Sparer en fjerdedel av strømutgiftene
Ovnen styrer etter et gjennomsnitt fra de siste dagene. Blir det plutselig blir kaldere vær ute, tar det ikke lang tid før A-collection-ovnen forstår at den må starte tidligere på oppvarmingen for å få det godt og varmt til riktig tid.
Ifølge tall fra Enova kan en panelovn med en timerfunksjon spare 25 prosent av energien som brukes på oppvarming. I norske hjem går litt over halvparten av strømbruken til oppvarming.
– I boliger der det brukes strøm til oppvarmingen, spares det en god del kroner med denne panelovnen, sier Øverby.
Ovn som kan stå på bad
Ikke alle panelovner er laget for å stå på et bad. Med en IP-grad på 24 kan panelovnen fra A-collection fint varme et våtrom. Den er dobbeltisolert og kobles etter elektrikernes ønske enten til medfølgende koblingsboks eller stikkontakt.
Panelovnen har et enkelt, men solid design og er lett å finne plass til. Luftutslippet skjer i front gjennom flere åpninger i ovnen.
– Dette er en pen og anvendelig panelovn som gir mye oppvarming for investeringen. Spar penger og slå samtidig et slag for miljøet, sier Terje Øverby i Ahlsell.
Panelovner sparker fra når kulda setter inn
Nye EU-regler moderniserer panelovnen og gjør den til en smartere oppvarmingskilde. Så når kuldegradene gnistrer ute og annen oppvarming harker, sørger panelovnen for at ønsket temperatur holdes oppe – uten at det blir dyrt.
– Det er noen topper om vinteren hvor det blir skikkelig kaldt. Da er det greit å ha panelovner som raskt kobler inn og gir varmen som er etterspurt i boligen, sier produktsjef Arne Hoseth i Glen Dimplex.
Den norske produsenten leverer Nobø-ovner, som er blant markedets beste. Hoseth viser til at det med norsk vinter er en klok investering å ha noen panelovner i tillegg til annen oppvarming.
– Panelovner kan være et utmerket supplement til grunnvarme fra for eksempel varmekabler og varmepumpe. Men når været skifter raskt, vil det ta tid for varmekabler å få opp temperaturen ettersom en betongsåle eller selve gulvet også skal varmes opp. Panelovnen har derimot ikke noe varmetap og responderer raskt, forteller Hoseth.
Panelovnen er billig oppvarming
Knut Klefsås er salgssjef for elektro i Ahlsell region Øst. Han mener panelovnen er en kjærkommen backup, spesielt i hus som kan være litt trekkfulle.
– Panelovnen tar kuldetoppene når varmekablene ikke lenger strekker til og er fin å bruke i kombinasjon med gulvvarme. Det er jo begrenset hvor mye watt som kan brukes per kvadratmeter i et gulv. Panelovnen er dessuten rimelig i innkjøp sammenlignet med annen oppvarming, forklarer Klefsås.
Forbud mot enkle timere
Et nytt EU-direktiv fra 1.1.18 la ned forbud mot å produsere panelovner med en enkel timer.
Dagens panelovner skal ha en timerfunksjon som gjør det mulig for ovn og eier å styre energibruken i mye større grad. Moderne ovner lærer seg når de må stå på og når de kan hvile. Slik senkes temperaturen og energibruken når det ikke er aktivitet i boligen.
Arne Hoseth i Glen Dimplex forteller at det er mye penger å spare på god styring.
– For hver grad du skrur ned temperaturen, går strømforbruket ned med 5 prosentpoeng. En god panelovn skal klare å holde jevn temperatur når den står på. Derfor er det viktig å ha en ovn med nøyaktig termostat, sier Hoseth.
Selv om det er iskaldt ute og panelovnen må jobbe mye, skal den jobbe nøyaktig likedan som hvis det er mildere vær.
– Her kan det være forskjell på billige og litt dyrere ovner, understreker Hoseth.
Tilpass design etter rommet
Nobøs panelovn kommer i to varianter. En har luftutslipp i front, mens den andre har det på toppen. Det er lurt å montere panelovner under vinduer for å hindre «kulderas» – kulde som sprer seg bortover gulvet. En panelovn med lutfutslipp på toppen trenger vel å merke litt mer klaring til vinduskarmen.
Arne Hoseth forteller om stilige ovner.
– Begge Nobø-ovnene har et moderne og tiltalende design. Det er også mulig å montere ei glassplate med en annen farge, for å tilpasse ovnen etter rommet, forteller Hoseth.
Knut Klefsås i Ahlsell viser til at en panelovn på 1000 watt kan varme opp 15 kvm. I store rom kan det fint monteres flere panelovner.