Hensikten med pilotprosjektet er å sikre bedre ressursbruk, og samtidig gi rørleggeren praktisk og økonomisk merverdi ved ombruk av deler.
Panter deler og får rør tilbake
Stendal VVS er Ahlsell Partner-medlem, og en av de første bedriftene som har levert inn fordelere og benyttet seg av panteordningen – og som har den største returleveransen hittil.
— Når vi leverer brukte rørdeler og fordelerskap fra Armaturjonsson hos Ahlsell, får vi nye Sanipex-rør tilbake. Det er en kjempebonus at vi slipper å bruke penger på rør vi uansett trenger, ved å levere inn produkter som vanligvis ville blitt kastet, forteller Jannike Stendal Dyrdal i Stendal VVS.
Nytt liv til gamle rørdeler
De færreste rørdeler og fordelerskap er ødelagte når de byttes ut ved for eksempel rehabiliteringsprosjekt. I stedet for å kaste fint brukbare produkter, får de nytt liv med ombruksordningen.
— I stedet for å kaste eller smelte om brukte rørdeler – som stort sett er laget av messing med lang levetid – sørger vi for at delene sendes tilbake til Armaturjonsson. Der renses og behandles produktene, før de kommer tilbake til hyllene som fullverdige produkter – klare for ny bruk, forklarer André Støldal Isaksen, salgsansvarlig VVS i Ahlsell.
Enkel og lønnsom løsning
Stendal VVS opplever at ombruksordningen gir verdi tilbake til bedriften.
— Å ta del i ombruksordningen har vært en positiv opplevelse. Tidligere resirkulerte vi disse delene uten noen gevinst for oss, men nå får vi faktisk noe tilbake for det også. Panteordningen gjør det enda enklere og mer motiverende å ta riktige valg i hverdagen, forklarer Jannike.
Stadig strengere krav
Mariya Simon er prosjektleder for ombruksprosjektet, og jobber med sirkulær økonomi i Ahlsell. Hun understreker at flere og flere aktører i bygg- og anleggsbransjen etterspør ombrukbare produkter for å imøtekomme nye krav om ressursforbruk og utslipp.
— Flere kunder etterspør resertifiserte, ombrukte varer for å redusere ressursbruken i sine prosjekter. Ombruksprosjektet vi nå gjør med Armaturjonsson bidrar til å gjøre det enklere for kundene våre å dokumentere redusert ressursbruk, og tilpasse seg stadig økende krav, forklarer Mariya.
— Og det krever ingen store investeringer fra vår side, noe som gjør panteordningen veldig tilgjengelig og enkel å gjennomføre, skyter Jannike inn.
Store ambisjoner for ombruksordningen
Det er foreløpig tre Ahlsell-butikker som tilbyr panteordningen:
- Kokstad i Bergen
- Brobekk i Oslo
- Stangeland i Stavanger
På sikt håper Mariya dette er noe Ahlsell kan tilby alle kunder i hele landet.
— Pilotprosjektet er en suksess, og det er mye takket være Partner-medlemmer som Stendal VVS som tar i bruk ordningen. Nå legges grunnlaget for en mulig utvidelse til flere butikker og flere typer produkter i Ahlsell-systemet, sier Mariya, før hun avslutter:
— Vi ser for oss at ombruksordningen også vil omfatte flere leverandører etter hvert. Vi håper virkelig flere leverandører vil ta del i ordningen, for potensialet er stort.
Interessert i ombruksordningen? Kontakt din selger i Ahlsell for mer informasjon!