— I dagens brennhete marked, med rekordhøye strømpriser og stor investeringsvilje hos sluttbruker, finnes det mange muligheter for rørleggere som ønsker en større del av varmepumpemarkedet, innleder Per Arne Heggen, markedssjef for VVS i Ahlsell Norge.
Reduserer vekten for enkel installasjon
Bergvarmepumpene fra Robert Bosch er utviklet i samråd med Sveriges ti største varmepumpeinstallatørbedrifter for å sikre at monteringen er så enkel som mulig for deg. Et av de viktigste grepene som er gjort er å redusere vekten på den 220 kg tunge bergvarmepumpen.
— Vi har sett på hvordan bergvarmepumpen bør bygges for at det skal være enklest mulig for montøren å installere den. Den største fordelen er nok at maskinene våre er bygget for å enkelt kunne tas fra hverandre. Alle bergvarmepumpene har demonterbar kjølekrets bygget inn i én kassett, som kan tas ut for å redusere vekten under innbæring. Kjølekassetten er forberedt med bærestropper, forteller Thomas Strand, salgs- og markedssjef i Robert Bosch Norge.
Det er ikke bare monteringen som er enkel – installasjonen er også raskt unnagjort.
— Dersom varmepumpen leveres med dekslene på, må montøren skru av disse før kjølekassetten kan fjernes og maskinen bæres inn og monteres. Derfor leverer vi pumpen uten deksler. Vi har også flere forskjellige designdeksler å velge mellom – deriblant elegante aluminium- og glassdeksler, slik at kunden kan få det utrykket de ønsker seg. Da gir det ikke mening å levere maskinen med deksler kunden kanskje ikke ønsker.
Flere bygger om boligen for høy energieffektivitet
Bergvarmepumper er relativt komplekse systemer, som blant annet krever tilgang til en energibrønn og vannbåren varme i boligen. Det er også viktig at systemet er ordentlig prosjektert.
— Det er en krevende prosess å installere et slikt system riktig, og det koster noen kroner. Samtidig, med et optimalt system kan sluttbruker forvente å få igjen 5 kWh varmeenergi for hver kWh elektrisk energi varmepumpa bruker. Denne varmeenergien varmer opp reint vann som sirkulerer i radiatorer og gulvvarme i huset, eller «lagres» i varmtvannsbereder, forteller Thomas.
Per Arne skyter inn at pumpene har vist seg å være så effektive at stadig flere kunder velger å bygge om boliger med elektrisk varme til vannbåren varme.
— Her finnes det et stort potensial for rørleggeren – ikke bare på salg og montering av varmepumper, men på konvertering av hele boliger til vannbåren varme. Trenden er at sluttkunde har et økt fokus på strømpriser og er villig til å investere i energieffektive løsninger, forteller Per Arne.
Inverter-teknologi gir flere driftstimer
Takket være sensorer og inverter-teknologi kan bergvarmepumpene fra Robert Bosch tilpasse seg omgivelsene de installeres i. Det gir maskiner som er meget energieffektive, har lang levetid og krever mindre service.
— I dag styres bergvarmepumpene hovedsakelig av sensorer og har kompressorer med justerbar hastighet, slik at systemet kan tilpasse seg husets faktiske behov – ikke hva montøren trodde behovet ville være ved installasjon. Inverter-teknologien gir flere driftstimer, jevnere temperatur og høyere besparelse for sluttkunde, forteller Thomas, som fortsetter:
— Kunden kan selvsagt også få montert termostater inne, slik at temperaturen manuelt kan justeres opp eller ned i gitte perioder, via app eller med selve termostaten. Systemet kan styre seg selv automatisk med sensorer, eller det kan overstyres dersom kunde ønsker høyere temperatur i en periode.