– Varmekabelen er anvendelig og kan brukes både i gulv og vegger, takrenner, nedløp og snøsmelteanlegg. Kabelen er lett å legge, vedlikeholdsfri og samler ikke støv, sier salgssjef for elektro i region Midt i Ahlsell, Roar Fredriksen.
Nexans varmekabel TXLP/2R NORDIC 17 W/kvm brukes mest i baderomsgulv, men egner seg for alle konvensjonelt støpte gulv (tykkelse 3–5 cm) som skal ha installert effekt mellom 100 W/kvm og 150 W/kvm.
Om gulvet er mindre enn 3 cm tykt, anbefales det å ta i bruk «lillebroren» TXLP/2R NORDIC 10 W/kvm.
– Kablene kan brukes i alle typer gulv. Valget mellom 17 W/kvm og 10 W/kvm handler først og fremst om ønsket installert flateeffekt. Her må det vurderes etter romtype, og om det er et «vanlig» eller «tynt» gulv, forklarer Øyvind Lynne i leverandøren Nexans.
Rom med gulvkabler oppleves varmere
Produktsjefen for varmekabler opplever at flere installatører spør om den «største» varmekabelen kan brukes under parkettgulv.
– Kundene bør i stedet stille seg spørsmålet: Tåler parketten at jeg bruker en slik varmekabel?Parkettleverandøren vet svaret. For varmekabelens del er det uproblematisk om det legges parkett som toppgulv – bare den er innstøpt på riktig måte, sier Lynne.
Han forklarer at rom med gulvvarme føles varmere. Sammenlignet med rom med punktvarme (radiatorer eller ovner), er forskjellen merkbar.
– Temperaturen i rommet med gulvvarme kan senkes med cirka 2 grader uten at opplevelsen av komfort går ned, sier Lynne.
Han gir en enkel forklaring: Når føttene har det varmt og godt, vil resten av kroppen også ha det slik.
– Føttene sender en melding til resten av kroppen: Nå koser vi oss! ler han.
Nesten aldri opplevd feil på kabelen
Terje Øyan er daglig leder og installatør i Gaula Elektro på Støren. Bedriften har brukt Nexans varmekabler i en mannsalder.
– Vi bruker den alle steder hvor vi legger elektrisk gulvvarme, enten det skal støpes eller tynnavrettes. Det har vi gjort siden 1989, forteller han.
Øyan viser til at kabelen er enkel å legge.
– Den legger seg veldig godt på plass. Vi har opplevd at varmekabler fra andre leverandører kan krølle seg, sier han.
Det får store konsekvenser om en varmekabel har feil.
– Ingen ønsker å måtte hogge opp et gulv. I løpet av 29 år med bruk av Nexans varmekabel har vi bare opplevd feil én eller to ganger. Det er jo ikke feil på den, sier Øyan.
Gaula Elektro har mest oppdrag i private hjem. Øyan opplever at mange i dag ønsker å installere varmekabler i gulv.
– Det har blitt en rimeligere løsning enn vannbåren varme. Spesielt i nye hus er jo oppvarmingsbehovet blitt betraktelig mindre, og med solcellepanel er elektrisk oppvarming enda gunstigere, sier han.
Hindrer at vann fryser og is oppstår
Varmekabelen gjør også nytten utendørs. Kabelen kan blant annet brukes til frostsikring av vannrør. Den festes med teip og gir god varmespredning rundt røret.
– Med to kabelstrenger (tur-retur) i takrenna har du en effekt på 34 W/kvm. Slik unngår du at vann fryser og at is bygger seg opp, sier Øyvind Lynne i Nexans.
Varmekabelen kan også sikre sprinkel/brannslukningsanlegg og avløpsrør. I drenerings- og avløpsrør kan den ligge inne i røret, så fremt det kun er vann som renner gjennom.
Kabelen brukes i noen tilfeller til snøsmeltingsanlegg. Lynne forteller at tilkoblingen og installasjonen av varmekabelen er enkel.
– Den er som andre kabler. Husk bare at det skal gjøres målinger av elementmotstand og isolasjonsmotstand, påpeker han.
Gir umiddelbar komfort
Roar Fredriksen i Ahlsell forteller om en kabel som gir umiddelbar komfort.
– Kabelen kan brukes mange steder, og gir god effekt. Den er jo for eksempel blitt vanlig å installere som oppvarming av vannrør på flyplasstoaletter. Slik får de reisende varmt vann i springen med en gang, sier Fredriksen.