I Ahlsell har vi et sterkt engasjement for å få ned antall fallulykker fra stiger. Vi vet at proffene har blitt mye flinkere til å ta trygge valg når de skal jobbe i stige – og det gjenspeiles heldigvis i ulykkes-statistikken. I Forskrift om utførelse av arbeid kommer det tydelig frem at det først og fremst er arbeidsgivers ansvar å verne sine arbeidstakere mot farer for liv og helse. De skal tilby riktig og godkjent utstyr som passer til oppgaven – det gjelder både opplæring og kontroll av utstyret.
Her deler vi seks spørsmål du som proff kan stille deg selv, uansett om du er arbeidsgiver eller arbeidstaker, for å redusere risikoen for fall og ha fullt fokus på sikkerhet.
Zarges oppfyller sikkerhetskravene
I henhold til Arbeidstilsynets produsentforskrift, skal stiger være godkjent etter europeiske standard i stige-normen NS-EN131. Les mer her.
Stigekontroll er noe du bør ha i bakhodet hver dag. Om du forlater stigen er det viktig å huske at andre som har brukt den i mellomtiden kan ha skadet stigen uten at du fikk det med deg. Gjennomfør derfor alltid en visuell kontroll på om det er noen synlige feil og mangler på stigen.
Det er dessverre ingen krav til kontroll av stigen fra myndighetene sin side – kun en anbefaling. Vi anbefaler likevel at du gjennomfører en fast årskontroll av stiger. Har du først startet med dette, så er du pliktig til å følge opp dette årlig.
For alle nye stiger skal det medfølge et sertifikat fra et godkjent organ på norsk. Der står det informasjon om både produsent og importør. I tillegg må stigen vær godkjent i henhold til EN-normen for stigetypen. EN-norm og enkle piktogrammer som viser riktig og uriktig bruk av stigen finner du på merkelappen.
Prestasjonene til stigen i testene som gjøres i forbindelse med sertifiseringen avgjør om produktet blir godkjent til profesjonell eller ikke-profesjonell bruk. Etter vår mening er det kun de stigene som er merket profesjonelt som er gode nok til bruk – uansett om det er proffen eller privatpersoner som skal bruke den. Har stigen et «Bra Arbeidsmiljøvalg»-merke, er du enda sikrere på at du ha valgt en stige som oppfyller bransjekravene.
Les også: Bra arbeidsmiljøvalg: Se etter dette merket når du velger stige
VIKTIG: Dersom du er underleverandør på et prosjekt, er det DU som må ha kontroll på godkjenningene dine. Entreprenører og byggherrer stiller nå veldig tydelige krav til hvilke stiger som kan brukes på prosjektene sine – og kommer du med en stige som ikke er i henhold til kravene på byggeplassen kan det forsinke prosjektet: Det kan også stilles spørsmålstegn til sikkerheten til den profesjonelle håndverkeren.
Høyden på arbeidet du utfører setter også krav til høyden på stigen eller bukken du benytter. Enkelt sagt er det fire forskjellige høydenivåer, med tilhørende krav til utstyret som skal brukes til arbeidet i de høydene.
Skillelinjene går på stiger der plattformen er:
• Under 0,5 meter over bakken.
• Mellom 0,5 – 1,25 meter over bakken.
• 1,25 – 2 meter over bakken
• Over 2 meter over bakken.
Du kan lese mer om hva som kreves av stigene til de forskjellige nivåene i denne artikkelen.
Det kan være stor forskjell på om du jobber i et nytt råbygg med stor gulvplass eller om du jobber på et trangt baderom under en rehabilitering. Det er viktig at man har plass nok til å jobbe trygt. Mange glemmer å ta hensyn til plassmangel før de velger stige og kjører ut på oppdrag. En rask evaluering før man drar kan være nok. Om du velger en frittstående stige skal den jo kunne låses i utstående stilling – og kan du ikke låse av må du velge et mindre produkt. Kanskje holder det med en bukk? Profesjonelle håndverkere gjør gode analyser og stiller med riktig stige til riktig fase av byggeprosjektet.
Hvor ofte og lenge du bruker stigen kan også være med på å avgjøre hvilken stige du bør velge. Skal du stå i stigen i lange perioder bør den for eksempel ha en god plattform å stå på – som er riktig i henhold til din personlige høyde. Det er stor forskjell på om du er 1,6 eller 2 meter høy, og den samme stigen kan ikke være riktig for begge kroppstypene. Om stigen skal transporteres mye må du også ta hensyn til slitasje som kan skje utenfor vanlig bruk, for eksempel når stigen legges inn og ut av bilen.
Det finnes et godt utvalg i sikkerhetstilbehør til stiger, og både tverrfot og utstyr som sikrer sideveis stabilitet kan gjøre stor forskjell for sikkerheten. Det kan være en smart investering å ha diverse sikkerhetsutstyr liggende, da slipper du mye frem og tilbake når du er ute på en jobb, men kan tilpasse og sikre stigen raskt på stedet.
Se eksempler på sikkerhetsutstyr:
• Støtteben
• Gummisko til trappestige
• Forlengerben med tverrfot
• Fotplate med sklisikker gummi
• Vegg- og fotavstiver