Mellom 1998 og 2018 mistet 185 fiskere og havbruksarbeidere livet på jobb. Håkon Fjærli kunne ha blitt en del av den dystre statistikken, da han i sin forrige jobb opplevde hvor voldsomme konsekvensene fra uforutsigbare naturkrefter kan være.
Hemmet av dårlige klær
Han og en kollega var ute på arbeidsoppdrag i båt da det gikk galt. Båten kantret og de to kollegene havnet i sjøen – om vinteren, midt på svarte natten.
— Vi hadde feilberegnet bølgehøyden og båtens sjødyktighet. Vannet holdt rundt fire grader, og klærne våre hindret oss i å bevege oss nok til å komme oss til land. Klærne ble raskt gjennomtrukket av vann og var svært tunge å bære i den kalde sjøen. Vi slet voldsomt, deler Håkon.
Han er en dyktig svømmer, og har aldri tenkt på sjøen som spesielt farlig – spesielt ikke dersom man er flere som jobber sammen. I etterkant av skrekkopplevelsen sitter han igjen med en ny respekt for hva som kan skje.
— Jeg har alltid stolt på mine egne ferdigheter, men de hjalp lite når vannet er bitende kaldt, det er mørkt, og hverken du eller kollegaen din greier å bevege dere.
Når man først havner i havet, spesielt i lave vanntemperaturer, er hvert sekund før man kommer seg opp av vannet avgjørende for utfallet av den livstruende situasjonen.
Innovasjon for en tryggere arbeidshverdag
Idéen til Øy-Vind Survive ble født da lederen for fiskeri- og havbruk i Ahlsell, opplevde at tre kunder havnet i sjøen på vei ut til lokalitet. Alle tre strebet også lenge for å overleve i det kalde vannet.
— Øy-Vind Survive erstatter alle typer vinterbekledning, som jakker og dress. Dressen er utviklet i tett samarbeid med fiskeri- og havbruksnæringen, og er vårt bidrag til en tryggere arbeidshverdag for alle som jobber på sjøen, forteller Lars Onarheim på HMS-teamet i Ahlsell.
Betryggende å ha mer tid
For Håkon og kollegaen, var det rent adrenalin og instinkt som til slutt fikk dem i land. I dag jobber Håkon som driftsleder i Norcod, og nylig fikk han levert Øy-Vind Survive.
— Det er betryggende å vite at dersom jeg skulle havne i sjøen igjen, har jeg det ikke like travelt med å komme meg opp, slik jeg hadde under kantringen, hvor vi ble raskt nedkjølte og vannet trang inn i klærne, sier han.
Når vi snakker med Håkon har det nettopp vært kraftig uvær der han jobber. Været har vært en påminnelse om hvor viktig arbeidsdrakten er når uhellet først er ute.
— Skulle noen falle i havet når det er dårlig vær, er det vanskeligere å navigere med båt og vanskeligere å få hentet dem opp. Det gir meg som leder en trygghet å vite at man har tid til å konsentrere seg om å utføre redningen best mulig, hvis alle bruker denne arbeidsdrakten.
For alenejobbende fiskere
Lars Onarheim forteller at tilbakemeldingene på drakten fra havbruk- og fiskerinæringen har vært utelukkende positiv.
— Havbruks- og fiskerinæringen er de bransjene med flest dødsulykker i Norge. Tilbakemeldingene på Øy-Vind vitner om at mange ønsker løsninger som øker sikkerheten velkommen. Vi tror alle, og spesielt røktere og fiskere som jobber alene, vil ha stor nytte av arbeidsdrakten – både på en vanlig dag på jobb, og hvis uhellet skulle skje.