— Det viktigste jeg har tatt med meg fra Lærlingskolen er alt vi lærte om økonomi. Dette lærer du ikke på skolebenken, men økonomiforståelse er jo en veldig viktig del av både arbeidshverdagen og livet generelt, forteller 26 år gamle Alexander, som er lærling hos Nes Rørleggerbedrift.
Dekker det skolen ikke rekker
På Lærlingskolen blir lærlingene bedre kjent med Ahlsell, leverandører og hverandre – og får blant annet en innføring i hvilke rettigheter de har som lærling, holdninger på arbeidsplassen, økonomiforståelse og omdømmebygging.
— Vi ønsker å gi lærlingene en forståelse av hvor mye det koster å produsere en time. Tar du lang lunsj hver dag og kommer sent på jobb, vil dette påvirke de effektive arbeidstimene til arbeidsgiveren din, forteller Frode Pedersen, Partneransvarlig i Ahlsell region Øst.
Sikrer kvaliteten på opplæringen
23 år gamle Qamil er lærling i BTA Elektro, og synes Lærlingskolen levde opp til forventningene om at han skulle lære noe nytt.
— Arbeidsgiveren min sendte meg på Lærlingskolen for å sikre kvaliteten på opplæringen min. Selv om jeg lærer alt det praktiske hos arbeidsgiver, er det mye annet om arbeidslivet som vi gjerne ikke bruker tid på under opplæringen – men det får du lære om på Lærligskolen, forteller Qamil.
Bredere faglig forståelse
For både Qamil og Alexander har Lærlingskolen åpnet opp nye dører, og de sitter igjen med et et mer helhetlig bilde av hvordan arbeidslivet fungerer og henger sammen – i både elektro- og VVS-bransjen, men også på tvers av fagfelt.
— Selv om vi jobber innenfor ulike fagområder, er vi alle sammen håndverkere og må tenke på hverandre på tvers av fagfelt. Det er viktig at arbeidet jeg utfører ikke gjør jobben vanskelig for nestemann som kommer, sier Alexander.
Nettverksbygging
Guttene synes det var stas å få møte leverandørene de i fremtiden skal handle varer fra, og å bli kjent med lærlinger fra andre bedrifter og fagområder.
— Det var veldig fint å få møte leverandører og produsenter som stod på stand. Vi fikk pratet med dem, stilt spørsmål og fikk nyttige tips og råd. Jeg følte jeg ble tatt på alvor som fagperson, forteller Qamil.
Invester i lærlingen – og få mer lærling tilbake
Både Alexander og Qamil føler de har blitt mer opplyste etter at de var på Lærlingskolen, og setter pris på at arbeidsgiverene deres investerte i dem.
— Når lærlingene kommer tilbake til jobb etter å ha vært på Lærlingskolen, er de mer bevisst på sin rolle som arbeidstaker og deler ofte mye av kunnskapen de har lært med andre ansatte i bedriften. Du lærer ikke alt på to dager, men får med deg en del gode knagger du kan ta med deg videre i arbeidslivet, forteller Frode, før han avslutter:
— Hvis du investerer i lærlingen din, lover jeg at du får mye mer lærling tilbake. Jeg tror mange arbeidsgivere har dyktige lærlinger som ikke får utnyttet sitt potensial fordi de ikke har fått skinne på riktig måte. På Lærlingskolen blir lærlingene en bedre versjon av seg selv – samtidig som du viser at du har trua på dem.