— Vi fikk telefon fra Lillestrøm kommune i fjor høst om at de hadde brudd på to sentrale vannledninger i Nitelva og at flere tusen abonnenter kunne ende opp uten vann, forteller distriktsansvarlig Snorre Fladberg i Hallingplast.
Kommunen kunne kjøre reservevann en stund, men ikke over en lengre periode. Så det hastet å få nye vannledninger på plass.
— Vi klarte akkurat å gi innbyggerne vann, men vi ville ikke hatt kapasitet ved en brann for eksempel. Derfor så vi oss nødt til å sende ut en katastrofeutlysning med en ekstremt kort frist, forteller fagleder i Lillestrøm kommune, Liv Beate Stormyhr.
Fryktet oppdrift
I tillegg til at det hastet, var grunnforholdene rundt Nitelva en utfordring siden rørene skulle legges med styrt boring under elva, såkalt no-dig.
— Området består av myr og kvikkleire, og er både vannfylt og ustabilt. Derfor var det en fare for oppdrift. Her var det ikke bare viktig å finne en rask løsning, men også riktig løsning, forteller Fladberg.
Hallingplast endte opp med å få oppdraget sammen med entreprenøren Steg – i tett samarbeid med Ahlsell. Fladberg forteller at løsningen lå i å bruke Sesu-pipe, et såkalt «self submerging»-rør som produseres med en vektbelagt kappe utenpå.
— Vi brukte litt tankevirksomhet på å finne akkurat riktig vekting, men etter det gikk det veldig raskt. Vi hadde også litt flaks fordi vi allerede hadde produksjon på et lignende rør til et annet prosjekt. Det gjorde at vi kunne begynne å levere allerede etter to-tre dager, sier Fladberg.
I mål på 49 dager
For entreprenøren Steg betydde det at de kunne gå i gang og sveise 400 meter rør ganske umiddelbart. Kun 49 dager etter at de fikk oppdraget var det klart for overlevering – og Lillestrøm kommune kunne puste lettet ut.
— Det skal nesten ikke være mulig å få det til så kjapt, så all heder til alle de involverte. Det er moro å se hva en kan få til når alle er så velvillige og drar i samme retning, smiler Stormyhr, og får støtte av anleggsleder Sjur Morten Rokne i Steg.
— Det hadde aldri gått hvis ikke alle de involverte hadde jobbet så raskt og godt sammen og kommunikasjonen var så god som den var. Det er avgjørende på slike prosjekter, sier Rokne.
Skrur ikke av klokken fire
Anleggslederen trekker også fram samarbeidet med Ahlsell som viktig for at de lykkes så raskt og problemfritt.
— Med Ahlsell er det ikke bare sånn at du sender en liste og så får du kun det du ber om. De er veldig involverte i prosjektet og er både innovative og løsningsorienterte.
Det er beskrivelser salgssjef Lars Erik Berg i Ahlsell setter stor pris på å høre. Han forteller at de raskt skjønte alvoret da henvendelsen kom, og selv om det var sent på dagen kastet alle seg rundt for å sette vannkummer og rør i bestilling umiddelbart.
— Vannkummene av PE har en lang leveringstid, men vi klarte å få denne tiden kortet ned sånn at vi kunne levere etter planen. Alle parter tok denne jobben veldig seriøst og så alvoret som kunne oppstått ved for eksempel en brann. Når det står så mye på spill kan vi ikke slå av telefonen klokken fire, det er ikke sånn vi jobber, fastslår han.
Berg trekker fram den enorme jobben som alle de involverte la ned for å komme i mål.
— Hallingplast gjorde en kjempejobb med å få produsert rørene så raskt, og både de og Steg er solide og dyktige aktører som vi har jobbet tett med over tid. Her hadde alle samme holdningen, nemlig å få jobben gjort så raskt og bra som mulig. Og det er vi stolte over at vi fikk til.