Eyvind Kyrre Clausen, salgsansvarlig for havbruk og industri i Ahlsell, har flere kunder langs norskekysten som bruker muttertrekkeren hyppig.
— Den er mye brukt i oppdrettsnæringa. Værgudene til sjøs er ikke like gavmilde som på land, så det er bolter som gjelder for å feste ting ordentlig – og dermed kommer en muttertrekker ofte godt med, innleder Clausen.
Slutt på å miste mutteren i sjøen
Men, det er ikke bare på grunn av evnen til å skru raskt og smidig at muttertrekkeren har blitt populær. I Bosch-appen kan du stille inn stansing på gitt tidspunkt, så om du holder på med en serieutrekning av muttere på sjøen, kan du velge at mutteren skal stanse før den faller av bolten.
Det gir deg bedre kontroll og sørger for at mutteren ikke faller ned i «den store blå verktøykassa» – eller sjøen, som den er bedre kjent som.
— Mister man en mutter ned i merden, må den hentes opp, uansett hvor «liten» mutteren er. For går mutteren i vaskemaskinen på nota, eller skader fiskene, får det store konsekvenser – så her må man ut med dykkere, og det er generelt en kostbar operasjon å hente opp en liten ting, forklarer Clausen.
Kontroller momentet ved festing
Funksjonaliteten til muttertrekkeren er et resultat av mange gode innspill fra brukerne. Tor Ottar Bjerksæter fra Bosch forteller at samme funksjon som stopper mutteren fra å falle av bolten, kan brukes for å unngå å skru til for hardt.
— På landanlegg brukes mye utstyr av plast. Under for eksempel vasking må utstyret demonteres eller rigges ned; og skrus sammen igjen etterpå. Det er viktig å ikke skru for hardt, for mange ganger, for til slutt kan utstyret gå i stykker. Muttertrekkeren kan stilles inn slik at du når et passende moment og stopper der.