Sensorer i HF Work-hodelyktene (HF står for «hands-free») følger bevegelsene dine, registrerer hva du ser på, og hvor mye lys som trengs – og tilpasser så lysstyrken og lyssøylen.
— Du vil ikke slippe grepet for å justere hodelykta når du står i en stige. Med HF8R fra Ledlenser justeres lysstyrken og «fokuset» til lyssøylen automatisk, ettersom du flytter på hodet, innleder Michael Jones. Han er salgssjef i Ultimate Nordic, som leverer Ledlenser til det nordiske markedet.
— Lampen er også IP68-sertifisert, som vi vet er viktig for håndverkerne. Sertifiseringen betyr at hodelykten tåler alle typer fukt og støv en travel arbeidshverdag byr på, supplerer Robin Munoz, salgssjef bygg og anlegg/ VA i Ahlsell.
Dimmer og fokuserer lyset automatisk
En rekke dioder på fronten av hodelykten dimmer og fokuserer automatisk lyset.
Hva betyr egentlig «automatisk fokus»?
Michael finner frem en lykt og begynner å forklare.
— Når håndverkere arbeider, flytter vi stadig blikket fra det som er rett foran oss, til ting som er lenger unna. Jobber du inne i en tunnel flytter du ofte blikket fra arbeid rett foran deg, eksempelvis elektronikken inne i et skap, til å se innover i tunnelen. Eller kanskje du arbeider i en stige; da veksler du gjerne mellom å se på arbeidet ditt og bortover veggen – eller ned på bakken.
Han peker på sensorene på fronten av lykten.
— Noen ganger ønsker vi mindre lys som er mer konsentrert; andre ganger ønsker vi bare så mye lys som mulig. Sensorene på HF-lyktene oppfatter dette automatisk og endrer lyset, slik at du alltid får best mulig lys til arbeidet du utfører, uten å fikle med lykta på hodet.
Men funker det – eller blir det bare gimmik?
— Dette funker! Før vi tok inn lyktene bygde vi et eget test-mørkerom, med en rekke utfordringer og oppgaver. Vi var alle overasket over hvor godt automatikken presterte. Selv var jeg særlig imponert over hvor raskt den justerer lyset riktig, smiler en svært fornøyd Michael.
Svært robust lettvekter
Ledlenser Work HF8R er bygget for det tøffe livet på anleggs- og byggeplasser. Til tross for sin svært hardføre konstruksjon, veier lykten under 200 gram.
Hva gjør lykten så solid, samtidig som den er veldig lett?
— Det nye huset i aluminium – enkelt og greit, smiler Michael. Robin nikker anerkjennende.
— Særlig for de tunge entreprenørene, som graver tunneler og grøfter eller jobber med råfjell og betong, er det viktig at hodelykten tåler påkjenninger. Den må også gi mye og godt lys, uten å bli så tung at det påvirker hodet og nakken til brukeren negativt.
— Lykten har ingen ekstern batteripakke, som bidrar til å holde vekten nede. Fest lykten enkelt på hjelmen med ønsket monteringsplate eller adapter; du merker nesten ikke den lille ekstra vekten på hodet, forteller Robin.
Mye godt lys
I tillegg til riktig mengde lys, er kvaliteten på lyset viktig når man jobber i mørket.
Hva gir denne hodelykten så godt lys?
— Det er tre hovedårsaker til at lyset er så godt. Rett lysstyrke og riktig lyssøyle har vi snakket om; i tillegg har lyset i hodelykten en CRI på 80 . CRI er egentlig bare en vanskelig måte å si at hodelykten gjengir farger på en god og riktig måte, sier Michael.
— CRI er ikke noe vi vanligvis tenker over, men for håndverkere kan det være viktig. Jobber du med fargede ledninger, skal du helst se hvilken som er rød, oransje og gul, supplerer Robin.
Robin påpeker også at lykten har modus for «rødlys», som kan aktiveres dersom det er viktig å beholde nattesynet.
Bruk hodelykten som arbeidslampe
Hodelykten kan også brukes som en arbeidslampe. Da kan lysstyrke, -stråle og -modus fjernstyres i den tilhørende appen.
— Noen ganger trenger du bare et arbeidslys i hjørnet av rommet. Da tar du lykten av hodet, og legger den fra deg på egnet sted. Velg modus i appen, og begynn arbeidet, forteller Robin, før han avslutter:
— Lykten kan også brukes som «nødlys». Dersom den er tilkoblet strøm, kan den skru seg på automatisk hvis strømmen plutselig går og det blir mørkt i rommet. Veldig greit på arbeidsplasser hvor strømmen i perioder kan være litt «til-og-fra».